Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) va acorda Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizării sistemului energetic moldovenesc și interconectarea acestuia la sistemul energetic european. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, 12 noiembrie, în cadrul ședinței guvernului.

Asociația Internațională de Dezvoltare va acorda țării noastre două finanțări în sumă de 47,9 milioane de euro și 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova. BERD va oferi o finanțare nerambursabilă în sumă de 39,9 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, proiect ce va fi realizat de întreprinderea de stat Moldelectrica, transmite moldpres.md.

Potrivit Acordului, BERD va acorda un grant nu mai mare de 39,9 milioane de euro din contribuția Uniunii Europene pentru realizarea primei faze a proiectului pentru construcția stației back-to-back în Vulcănești.

Împrumutul în sumă de 47,9 milioane de euro oferit de IDA va fi utilizat pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău, construcția unei clădiri pentru noul sediu al Î.S. Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat.

Executivul a aprobat și proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic în valoare de 13,1 milioane de euro.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 261 milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău. Preliminar, s-a convenit că Banca Mondială va finanța consolidarea internă: extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău, iar construcția stației din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană.

În decembrie 2017 au fost semnate două acorduri de împrumut (a câte 80 de milioane de euro) între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și, respectiv, Banca Europeană de Investiții, privind interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare (AID) urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut în valoare de 70 milioane de dolari SUA în scopul implementării proiectului.

Proiectul se preconizează să fie implementat până în anul 2024.