Vlad Luca Filat, fiul unui fost premier al Moldovei, rămâne în continuare fără bani. Instanța din Londra a refuzat să-i dezghețe conturile și să-i restituie cei peste 500 de mii de dolari confiscați.

„Săptămâna trecută, Curtea Southwark Crown a respins apelul făcut de Vlad Luca Filat, fiul fostului premier al Moldovei, Vladimir Filat. Vlad Luca a făcut un apel, în luna februarie, împotriva deciziei Curții Magistraților din Londra de a-i confisca cele trei conturi înghețate, care, în sumă, au o valoare de aproape jumătate de milioane de lire. Conturile au fost înghețate în luna mai 2018, după ce investigatorii National Crime Agency au suspectat că fondurile provin din activități ilegale”, se arată într-un mesaj postat de Ambasada UK în Moldova.

Reamintim că, fiul fostului premier moldovean, care închiria cu 1 000 de lire pe zi apartamentul din Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Acesta a vrut să achite 390 000 lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge, iar din motiv că nu a putut demonstra proveniența acestora, banii au fost confiscați, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Criminalitate (NCA).

Comenzile de înghețare a celor trei conturi HSBC deținute de Vlad Luca Filat, 22 de ani, s-au efectuat în mai 2018 – în conformitate cu prevederile referitoare la pierderile introduse de legea financiară penală din 2017 – după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Luxul fiului lui Filat

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 de mii de lire sterline.

Marți (5 februarie 2019) la Curtea Magistraților din orașul Londra, judecătorul de sector Michael Snow a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca.

Judecătorul a spus: „Sunt mulțumit de echilibrul probabilităților că banii au provenit din ilegalitățile comise de tatăl său în Moldova”.

Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă a provenienței banilor, prin urmare instanța a decis înghețarea conturilor.”

Vezi și cum se distrează și cât cheltuie fiul ex-premierului Vlad Filat.