(video) Fake Cinema: Cine vrea niște popcorn radioactiv din „Grădina Sovietică”

74912315_480616722547110_2558777541695373312_n

Popcornul radioactiv nu-i o fantezie de Haloween, ci o bucățică de realitate ruptă din filmul documentar „Grădina Sovietică” a regizorului Dragoș Turea, din care descoperim experimente nucleare de care sigur nu ai auzit.

Încă bunicii ne tot spuneau că fructele și legumele de pe timpurile sovietice erau cele mai bune și ce mai proaspete. Dar am știut noi că Nikita Hruşciov a dat undă verde pentru un plan ştiinţific secret care avea ca scop creșterea productivității în agricultură prin intermediul energiei atomice? Filmul documentar ,,Grădina Sovietică’’ ne povestește despre cum se folosea radioactivitatea în agricultura din Moldova sovietică și cum astăzi nimeni nu vrea să își asume greșelile și urmările negative  în urma acestor experimente.

Vlad Șaran, critic de filme și vlogger „Fake Cinema”: „Pentru mine a fost nou să aflu despre „radiobiologiei”, un tip experimental de agricultură practicat în Moldova sovietică cu începere din anii 1960. Pentru nimic în lume nu aș fi crezut că au existat practici de creștere a recoltei prin intermediul radiației nucleare. Desigur că pe atunci nimeni nu și-a pus întrebarea care sunt riscurile unor asemenea experimente și tot ce a contat a fost ca porumbul sau roșiile să fie cât mai mari. A fost terifiant pentru mine să văd în documentar cum în Republica Moldova se păstrează niște cutii radioactive, ca moștenire ale acelor experimente, care trebuie păzite încă 60.000 de ani până când nu vor mai deveni periculoase.”

„Grădina Sovietică’’ este debutul regizorului Dragoș Turea și într-adevăr documentarul ne propune un subiect inedit despre  care doar savanții și cercetătorii științifici din domeniu cunosc mai multe.  Astfel că Dragoș Turea nu ne oferă decât o poveste îngustă și o imagine parțială a fenomenului implicării radioactivității în agricultură.

„Este lăudabilă apariția și proiecția acestui documentar însă am observat că regizorul nu s-a aprofundat foarte mult sub aspect științific. La finalul filmului încă am avut multe întrebări despre implicarea radiației în creșterea plantelor și mi-aș fi dorit să știu ce s-a întâmplat și în alte țări în acest domeniu. Probabil bugetul filmului nu i-au permis să angajeze câțiva consultați științifici care ar fi putut acoperi acest gol. În linii mari, „Grădina Sovietică” este un documentar care merită a fi vizionat și cu siguranță ne oferă hrană pentru gândit ”, a mai adăugat Vlad Șaran.

Vezi mai jos o recenzie video a filmului documentar „Grădina Sovietică” și abonează-te la canalul „Fake Cinema”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente