„Regulamentul nu prevede expres un raport, totodată comisia are dreptul să se expună procedurilor, după formă, conținut, respectarea termenilor, dacă sunt semnăturile necesare. A fost solicitarea speakerului”, a comentat deputatul PD, Sergiu Sîrbu.
De cealaltă parte deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a explicat că: „Ședința nu a fost convocată regulamentar – conform Regulamentului Parlamentului, ședința se convoacă de președinte sau, în caz de absență a acestuia, de către vicepreședinte. Ședința respectivă a fost convocată de Vasile Bolea, vicepreședinte, chiar dacă președintele nu este absent.” Ședința, care a fost prezidată de către socialistul Vasile Bolea, a avut cvorum datorită prezenței deputaților PD+PSRM, iar avizul a fost aprobat tot datorită votului comun al acestora.
„Acest vot în comisie nu este un vot politic. Noi am votat doar ca să respectăm procedura și termenii. Cum vom vota noi în plen, încă nu s-a decis, dar rămâne să ne vedem într-o ședință și o să decidem cum o să acționăm în plenul Parlamentului. Personal, consider că și prima, și a doua modificare a legii procuraturii a încălcat flagrant legea. A doua lege și mai mult contravine constituției. Este o sfidare și o încălcare a constituției. Pur juridic vorbesc. Politic, dacă susținem sau nu, depinde de mai mulți factori. Să vedem cum se va prezenta doamna prim-ministru, să vedem cum răspundem la întrebări. Vedem în aceeași zi”, a spus Sergiu Sîrbu.
Litvinenco însă a susținut că prin acel vot, s-a confirmat o „reînviere” a binomului PD+PSRM.
Deputații PSRM au depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de către Maia Sandu vineri. Moțiunea, care a fost prezentată de către deputatul socialist Vasile Bolea, a menționat că „actualul guvern dăunează”.
„În actuala conjunctură a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali, fără să se consulte. Asemenea matrapazlâcuri nu se fac în general”, a spus Vasile Bolea, citind declarația socialiștilor.
Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru un proiect de lege ce ține procuratură, care îi dădea dreptul să numească direct o listă de candidați la funcția de procuror general, din care Consiliul Superior al Procurorilor să aleagă pentru a transmite președintelui numele potențialului viitor procuror general.
COMENTARII