S.A. „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. Contractul ar putea fi prelungit pentru un termen de trei ani.

Despre acordul între cele două companii a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban în cadrul unei întâlniri cu Igor Dodon.

„Prealabil semnării contractului cu SAP «Gazprom», pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, S.A. «Moldovagaz» are nevoie ca trei documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul mixt ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța mixtă la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook după întâlnire.

Mâine, 12 noiembrie 2019 reprezentanții SA „Moldovagaz” împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka și la Negru Vodă pentru a se întâlni cu partenerii săi din România și Ucraina.

Vadim Ceban a menționat că S.A. „Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

La fel, Vadim Ceban a dat asigurări că Moldova nu va avea dificultăți în acest sens.