Vineri, 8 noiembrie, au început alegerile prezidențiale din România. Cetățenii români din diasporă, inclusiv cei din Moldova, își pot exercita dreptul la vot până astăzi. Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2019 durează, în premieră, trei zile.

Până la această oră, au fost înregistrați 300 405 de alegători din diaspora, care votaseră în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), transmite digi24.ro.

Cea mai mare prezență la vot este înregistrată la o secție din Londra, 2 573 de alegători prezentându-se pentru a își exercita votul. Prezență mare este și la secțiile din Chișinău și Bruxelles.

La polul opus, la o secție de votare din Phenian (Republica Populară Democrată Coreeană) nu s-a înregistrat niciun vot, în timp ce la o secție din Solotvino (Ucraina) au votat patru români.

Cetățenii români din diasporă își vor putea exercita dreptul la vot în baza următoarelor acte:

# cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;

# buletinul de identitate;

# pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar;

# în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Toate actele trebuie să se afle în stare de valabilitate în ziua alegerilor. La alegeri pot participa persoanele care au împliniți 18 ani în ziua scrutinului.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România, a precizat Daniel Ioniță.

Pentru alegerile prezidențiale din România, în Republica Moldova sunt deschise 37 de secții de votare.

Vedeți aici lista secțiilor de votare de pe teritoriul țării.