În urma prezentării proiectului Maiei Sandu în parlament ce ține de modificările la Legea procuraturii, PSRM a depus o moțiune de cenzură pentru activitatea Guvernului. În același context, pe pagina sa de Facebook, președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că partidul socialiștilor urmează să se adreseze și Comisiei de la Veneția. Mai mult, președintele s-a arătat sigur că verdictul instanței va fi unul negativ.

„Noi intenționăm să ne adresăm Comisiei de la Veneția în privința proiectului pe care Maia Sandu l-a propus parlamentului.

Sunt sigur că verdictul acestei instanțe va fi negativ. Ce va spune partenerul nostru de coaliție în acest caz?

Decizia Maiei Sandu a fost o surpriză pentru mulți membri ai echipei lor. Nimeni n-a știut. A fost luată cu doar câteva ore înainte de întrevederea pe care noi trebuia s-o avem în formatul: președinte – prim-ministră – speakeră, unde era preconizat să discutăm ce facem mai departe.

Prin decizia respectivă, Maia Sandu a demonstrat atitudinea sa față de partenerii de coaliție. Totodată, această decizie este anticonstituțională. De facto, guvernul ia totalmente sub control sistemul justiției și procuratură. Timp de trei zile, noi am încercat să explicăm colegilor noștri că acest lucru nu este corect și nici legal, însă ei n-au dorit să ne asculte.

Dacă PSRM nu ar fi înaintat moțiunea de cenzură, această lege anticonstituțională ar fi intrat în vigoare. De aceea socialiștii au fost nevoiți să vină cu această inițiativă, pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi.”

Reamintim că, Guvernul a votat pe 7 noiembrie noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, dar au retras-o, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Ieri, deputatul socialist Vasile Bolea a rupt acordul PSRM-ACUM la tribuna de presă a parlamentului: „Pe noi ne-a desconsiderat. S-a spus doamnei prim-ministru. Singura cale de ieșire din situație, pe care tot ei au adus-o, este să retragă acest proiect prin care să-și asume răspunderea. Să discutăm acest proiect în parlament. Noi, cei 36 de deputați, suntem gata să discutăm reforma justiției.”

Pe de altă parte, Olesea Stamate, ministra Justiției, a spus că executivul va rămâne pe poziție. Totodată un deputat al blocului ACUM, Lilian Carp spune că lucrurile sunt deja stabilite, iar Maia Sandu va fi demisă, iar, cel mai probabil, următorul executiv va fi format de către consilierul prezidențial Ion Chicu.

Între timp, Blocul ACUM a invitat cetățenii la o manifestație pașnică în fața parlamentului, în susținerea guvernul Sandu. Manifestația a avut loc 8 noiembrie, la ora 14.30. Totodată, a fost lansată și o petiție online pentru susținerea guvernului Sandu.

Parlamentul s-a convocat ieri, de la ora 15.00. Singurul punct pe ordinea de zi a fost discursul Maiei Sandu prin care ea și-a angajat răspunderea pentru proiectul de lege care îi permite să înainteze o listă de candidați Consiliului Superior al Procuror pentru funcția de procuror general.

Potrivit Constituției, articolul 125, procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Legea Maiei Sandu este practic „o clarificare” a acestui mecanism și anume specifică modul prin care Consiliul Superior al Procurorilor alege viitorul Procuror General – dintr-o listă.