Renumita artistă plastică din Moldova Eleonora Romanescu a decedat

collage

Eleonora Romanescu este o artistă plastică din Basarabia. Un nume care s-a afirmat în mediul artistic basarabean. Tablourile sale exprimă fidelitate: față de tradiție, valorile artei clasice, față de temele consacrate, dar și față de propriul eu artistic. Artista a decedat la vârsta de 93 de ani.

Eleonora Romanescu rămâne o personalitate marcantă a culturii naționale. În anul 2013 a fost laureată a Premiului Național pentru merite deosebite în domeniul artelor plastice.

A debutat ca pictoriță în anul 1960 cu tabloul „Șezătoare”, după care urmează un șir de tablouri cu naturi statice şi portrete. A restaurat multe icoane la Mănăstirea Răciula, care au fost salvate în vremuri de persecuție împotriva religiei. În anii 1991-1992 restaurează iconostasul Capelei Seminarului Teologic din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. Eleonora Romanescu a pictat şi iconostasul de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Chişinău.

eleonora eleonora1 Eleonora-Romanescu--22Amurg-de-toamna-22

Lucrările Eleonorei Romanescu se păstrează în multe muzee şi colecţii particulare: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, Muzeele de Artă din Cluj-Napoca și Constanţa, Sala de expoziţii a Palatului Parlamentului, România, Muzeul de Artă din Moscova, Rusia, Muzeele de Artă din Kiev, Liov, Ujgorod, Ucraina, Muzeul de Artă din Duşambe, Tadjikistan.

p-1992.

Eleonora-Romanescu-44

În 1976 i se conferă titlul Maestru în Artă al Republicii Moldova, iar în 1982 i se acordă Premiul de Stat pentru ciclul „Meleag natal”. În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, iar în 1996 – Ordinul Republicii.

p-1986

Pictur---realizat---de-E.Romanescu.----Sara-pe-deal----an.1967

Gimnaziul din satul de baştină, Leuşeni, poartă numele Eleonorei Romanescu. Aici, plasticiana a organizat o Sală de expoziţii permanentă şi a donat şcolii 44 de lucrări din colecţia personală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente