Parlamentul se convoacă astăzi la ora 15.00. Deocamdată singurul punct pe ordinea de zi este discursul Maiei Sandu prin care ea își angajează răspunderea pentru proiectul de lege care îi permite să înainteze o listă de candidați Consiliului Superior al Procuror pentru funcția de procuror general.

UPDATE: Maia Sandu ține un discurs în fața tribunei.

Urmărește live ședința parlamentul:

Potrivit Constituției, articolul 125, procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Legea Maiei Sandu este practic „o clarificare” a acestui mecanism și anume specifică modul prin care Consiliul Superior al Procurorilor alege viitorul procuror general – dintr-o listă.

Reamintim că, Guvernul a votat pe 7 noiembrie, noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, și-au retras-o ieri, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Igor Dodon spune că există trei scenarii pentru ziua de azi: 1. Guvernul își retrage inițiativa și nu avem moțiune împotriva guvernului. 2. Guvernul își retrage inițiativa, iar în parlament este votată, în lectură finală, o lege similară celei propuse de guvern. 3. Guvernul nu-și retrage inițiativa și avem moțiune împotriva acestuia în parlament.

Între timp, cetățenii manifestează pașnic în fața parlamentului, în susținerea guvernului Sandu.