Prim-ministra Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților despre angajarea răspunderii politice pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general.

„Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor. Eu voi da socoteală în fața oamenilor, de aceea sunt cea mai interesată ca următorul procuror să se subordoneze doar legii și Constituției, nu unui stăpân. Angajamentul meu este să avem un procuror liber. Sarcina noastră principală este să construim un stat pentru oameni. O justiție adevărată și funcțională este cheia pentru ca un asemenea stat să poată fi construit”, a menționat Sandu.

Întreg discursul îl puteți urmări mai jos.

Reamintim că, Parlamentul s-a convocat astăzi, la ora 15.00. Singurul punct pe ordinea de zi a fost discursul Maiei Sandu prin care ea își angajează răspunderea pentru proiectul de lege care îi permite să înainteze o listă de candidați Consiliului Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general.

Tot în cadrul ședinței parlamentului, deputații PSRM au depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de către Maia Sandu. Moțiunea a fost prezentată de către deputatul socialist Vasile Bolea, care a menționat că „actualul guvern dăunează”.

Guvernul a votat pe 7 noiembrie noi modificări la Legea procuraturii. Potrivit Constituției, articolul 125, procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Legea Maiei Sandu este practic „o clarificare” a acestui mecanism și anume specifică modul prin care Consiliul Superior al Procurorilor alege viitorul procuror general – dintr-o listă.