Moțiunea contra Maiei Sandu. Ce se întâmplă mai departe? Așteptăm!

gump-1200-800×534

Cetățenii trebuie în continuare să aștepte după evenimentele de astăzi de la parlament și anume, întâi de toate, trei zile, iar după deznodământ – alte 90 de zile.

Maia Sandu astăzi, în cadrul ședinței parlamentului, și-a anunțat intenția de a-și angaja răspunderea asupra unui proiecte de lege de modificare a Legii procuraturii, care îi dă posibilitatea prim-ministrului de a propune o listă de minim două persoane către CSP. Astfel, CSP, la rândul ei, în conformitate cu Constituția va alege și va propune din această listă președintelui, candidatura următorului procuror general.

Doar că procedura de adoptare a acestei norme este excepțională, prin „angajarea răspunderii”. Procedura, explicit prevăzută la articolul 106 prim, prevede că: „Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.” Totodată: „Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, declarației de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 106.”

Astfel, la ora 15.00 Maia Sandu s-a prezentat în fața deputaților, iar imediat după aceasta socialiștii și-au prezentat moțiunea de cenzură.

Mai departe, așteptăm. Și anume, deputații trebuie să dezbată moțiunea de cenzură într-un termen de câteva zile, iar o dată a dezbaterii moțiunii este stabilită de Biroul Permanent al parlamentului. Odată anunțată data ședinței când este dezbătută moțiunea, deputații se întrunesc în ședință.

În cadrul ședinței, Maia Sandu prezintă raportul guvernului, după care urmează o sesiune de întrebări-răspunsuri, luări de cuvânt și la final votul. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 51 de voturi.

Mai departe, iarăși așteptăm.

Dacă guvernul nu supraviețuiește acestei moțiuni, proiectul de lege poate fi considerat anulat, iar între timp deputații împreună cu președintele reîncep consultări de identificare a unui nou candidat la funcția de prim-ministru. Acest proces poate avea loc timp de 90 de zile. Dacă în acest timp au loc două tentative eșuate de investire a unui guvern, parlamentul poate fi dizolvat și se ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

În tot acest timp, guvernul interimar, care doar are atribuții limitate, este condus de către executivul aflat în demisie, și anume cel condus de către Maia Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente