Mesajul ambasadei SUA în mijlocul conflictului dintre PSRM și ACUM: „Reforme importante pentru Moldova au fost amânate prea mult”

Dereck-Hogan-1280×853

Ambasada Statelor Unite menționează că susține eforturile prim-ministrei Maia Sandu, președintelui Igor Dodon și a coaliției de guvernare de a trece peste situația politică curentă. Totodată, instituția mai punctează că reforme critice pentru Moldova au fost amânate prea mult.

„Statele Unite susțin eforturile prim-ministrului Maia Sandu, președintelui Igor Dodon, dar și a coaliției de guvernare să treacă peste actualul impas politic.

Reforme critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova au fost prea mult amânate.

În calitate de prieteni ai Moldovei, cerem liderilor politici să găsească un consens cât mai rapid, care să păstreze calea țării de reformare a justiției și să permită guvernului să lucreze pentru a îmbunătăți viața tuturor moldovenilor.”

Mesajul original:

Parlamentul urmează să se convoace astăzi, de la ora 15.00. Deocamdată singurul punct pe ordinea de zi este discursul Maiei Sandu prin care ea își angajează răspunderea pentru proiectul de lege care îi permite să înainteze o listă de candidați Consiliului Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror grneral.

În seara când Maia Sandu a anunțat că își angajează răspunderea, la guvern au venit atât ambasadorul SUA, cât și cel a UE. A doua zi, și Igor Dodon s-a văzut cu ambasadorii.

Potrivit Constituției, articolul 125, procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Legea Maiei Sandu, este practic „o clarificare” a acestui mecanism și anume specifică modul prin care Consiliul Superior al Procurorilor alege viitorul procuror general – dintr-o listă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente