Sute de oameni participă la un miting pașnic în susținerea guvernului condus de Maia Sandu în aceste clipe în fața parlamentului. Oamenii au venit în fața parlamentului pentru o justiție liberă.

Maia Sandu a ieșit în fața susținătorilor săi după ce socialiștii au anunțat moțiunea de cenzură împotriva guvernului. Prim-ministra a menționat că nu exclude că ar putea avea loc proteste în următoarele zile: „Vă mulțumesc tare mult că sunteți aici. Din păcate lupta noastră nu e atât de ușoară. Mă bucur că sunteți gata în continuare să luptăm pentru o justiție liberă. Există riscul să cadă acest guvern, pentru că noi luptăm pentru ca instituțiile statului să fie libere. Lupta va fi grea, dar corectă și noi suntem susținuți de cetățeni. Noi ne dorim o justiție liberă. Noi chiar nu putem să compromitem acest proces de alegere a procurorului general. Riscurile sunt foarte mari pentru că acțiunile pe care le întreprind o mare parte din parlament sunt împotriva reformei justiției”, a declarat Maia Sandu.

În fața oamenilor a ieșit deputatul Blocului ACUM Alexandru Slusari. Susținătorii guvernului scandează Dodon la pușcărie. Oamenii susțin că vor o justiție liberă.

Vezi mai jos imagini live de la eveniment.

Reamintim că, Parlamentul s-a convocat astăzi, la ora 15.00. Deocamdată singurul punct pe ordinea de zi a fost discursul Maiei Sandu prin care ea își angajează răspunderea pentru proiectul de lege care îi permite să înainteze o listă de candidați Consiliului Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general.

Guvernul a votat pe 7 noiembrie noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se fac prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, și-au retras-o ieri, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Astăzi, deputatul socialist Vasile Bolea a rupt acordul PSRM-ACUM la tribuna de presă a parlamentului: „Pe noi ne-a desconsiderat. S-a spus doamnei prim-ministru. Singura cale de ieșire din situație, pe care tot ei au adus-o, este să retragă acest proiect prin care să-și asume răspunderea. Să discutăm acest proiect în parlament. Noi, cei 36 de deputați, suntem gata să discutăm reforma justiției.”

Pe de altă parte, Olesea Stamate, ministra Justiției, a spus că executivul va rămâne pe poziție. Totodată un deputat al blocului ACUM, Lilian Carp, spune că lucrurile sunt deja stabilite, iar Maia Sandu va fi demisă, iar, cel mai probabil, următorul executiv va fi format de către consilierul prezidențial Ion Chicu.

Igor Dodon spune că există trei scenarii pentru ziua de azi: 1. Guvernul își retrage inițiativa și nu avem moțiune împotriva guvernului. 2. Guvernul își retrage inițiativa, iar în parlament este votată, în lectură finală, o lege similară celei propuse de guvern. 3. Guvernul nu-și retrage inițiativa și avem moțiune împotriva acestuia în parlament.