În doar câteva ore se va decide dacă va fi înaintată moțiunea de cenzură împotriva guvernului Sandu sau nu. Astfel, în următoarele zile guvernul condus de Maia Sandu ar putea cădea. În urma evenimentelor politice care au loc în Moldova, a fost creată o petiție online care poate fi semnată în semn de susținere pentru actuala guvernare.

„Considerăm că societatea trebuie să se solidarizeze în jurul acestei inițiative și să susțină pe deplin guvernul Sandu în toate eforturile sale privind reforma justiției și asigurarea alegerii procurorului general. Doar împreună, implicându-ne, putem construi un stat democratic, cu instituţii care lucrează în beneficiul cetăţenilor”, scrie inițiatorul petiției.

Petiția poate fi semnată AICI.

Reamintim că, guvernul a votat pe 6 noiembrie noi modificări la Legea procuraturii. Modificările legii se face prin angajare a răspunderii executivului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Aceste modificări au nemulțumit președintele țării și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a anunțat că acum se scrie o moțiune de cenzură și că există riscul ca guvernul să cadă. Democrații, care deja au scris o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, astăzi au anunțat că și-o retrag, totuși aceștia au menționat că vor susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului. În pofida nemulțumirii socialiștilor, Maia Sandu a anunțat că nu va renunța la aceste modificări. Subiectul modificării Legii procuraturii a interesat și ambasadorii străini de la Chișinău, care au făcut vizite la guvern și președinție.

Astăzi, deputatul socialist Vasile Bolea a rupt acordul PSRM-ACUM la tribuna de presă a Parlamentului: „Pe noi ne-a desconsiderat. S-a spus doamnei prim-ministru. Singura cale de ieșire din situație, pe care tot ei au adus-o, este să retragă acest proiect prin care să-și asume răspunderea. Să discutăm acest proiect în parlament. Noi, cei 36 de deputați, suntem gata să discutăm reforma justiției.”

Pe de altă parte, Olesea Stamate, ministra Justiției a spus că executivul va rămâne pe poziție. Totodată un deputat al blocului ACUM, Lilian Carp spune că lucrurile sunt deja stabilite, iar Maia Sandu va fi demisă, iar, cel mai probabil, următorul executiv va fi format de către consilierul prezidențial Ion Chicu.

Între timp, Blocul ACUM invită cetățenii la o manifestație pașnică în fața parlamentului, în susținerea guvernul Sandu. Manifestația va avea loc 8 noiembrie, la ora 14.30.