Dicționarul britanic Collins a desemnat sintagma anului „climate strike”, ceea ce înseamnă „greva climei” și presupune o formă de protest în care oamenii absentează de la lecții sau de la muncă pentru a se alătura demonstrațiilor care cer acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice.
Această sintagmă a început să capete popularitate acum un an, datorită acțiunilor promovate de Greta Thunber, care au devenit o mișcare la nivel mondial.
Pentru prima dată această sintagmă a fost înregistrată în anul 2015, atunci când a avut loc primul eveniment numit „Climate Strike”, organizat la Paris. În ultimul an aceste greve s-au răspândit foarte mult, devinând o realitate frecventă în orașele mari ale lumii și nu doar.
În 2019, conform lexicografilor de la Collins, frecvența utilizării acestei sintagme a crescut de o sută de ori.
Alți pretendenți la titlul de „cuvântul anului”, conform dicționarului Collins au fost:
bopo – o mișcare care susține părerea că oamenii ar trebui să fie mândri de aspectul corpului lor.
cancel – acțiunea de a exprima o dezaprobare față de anumite activități sau opinii (manifestate, în special, pe rețelele sociale).
deepfake – suprapunerea unei imagini sau a unui videoclip peste altul, astfel încât să obții o nouă imagine sau videoclip care creează iluzia unei realități nemodificate.
double down – consolidarea angajamentul cuiva față de o companie sau o idee, în ciuda opoziției sau a riscului.
entryist – o persoană care se alătură unui partid politic existent cu intenția de a-și schimba principiile și politicile.
hopepunk – o mișcare literară și artistică care marchează urmărirea scopurilor pozitive în fața adversității.
influencer – o persoană care promovează un anumit stil de viață pe rețele sociale și influențează și urmăritorii săi.
nonbinary – referitoare la un gen sau identitate sexuală care nu se conformează categoriilor binare de bărbați sau femei, heterosexuali sau homosexuali.
rewilding – practica de întoarcere a zonelor de teren într-o stare naturală (inițială), inclusiv reintroducerea speciilor de animale care nu se mai găsesc în mod natural acolo.
Reamintim că, în anul 2018 cuvântul anului, potrivit dicționarului britanic Collins, este adjectivul „single-use”, ceea ce înseamnă „de unică folosință”. Utilizarea acestui cuvânt a crescut în ultimii cinci ani de patru ori.