„Trebuie să demisioneze”. Valeriu Munteanu explică ce procedură birocratică mai trebuie să facă ministrul Andrei Năstase

nastase declaratii

Deși a anunțat deja că alege funcția de ministru, delegând atribuțiile sale lui Adrian Talmaci, Andrei Năstase trebuie, potrivit lui Valeriu Munteanu, să-și dea demisia, întrucât legea îl obligă să o facă din cauza incompatibilității. Fostul deputat spune că „păstrarea ambelor funcții va fi o sfidare a legii, a statului de drept și a bunului simț”.

Munteanu spune că pe 8 octombrie, Curtea de Apel i-a validat mandatul de primar al Chișinăului lui Andrei Năstase, care atunci era Ministru al Afacerilor Interne. Funcțiile sunt incompatibile, astfel, timp de 30 de zile Năstase ar fi urmat să decidă ce funcție va ocupa și va înlătura această incompatibilitate, adică până pe 8 noiembrie.

A doua zi, pe 9 octombrie, Năstase, fiind în funcție se suspendă din funcția de primar și fiind în campania electorală deja o continuă.

Numai că, Andrei Năstase a pierdut alegerile pe 3 noiembrie.

Pe 5 noiembrie Andrei Năstase deja declară că revine la minister, iar la primărie semnează o dispoziție prin care deleagă atribuțiile lui Adrian Talmaci. Numai că, asta nu e destul, potrivit lui Munteanu.

„Legea nr. 768 din 2.2.2000 privind statutul alesului local, la art. 8, al. (1) prevede expres că «alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de art. 7 din prezenta lege va demisiona din funcția incompatibilă cu mandatul deținut sau își va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariția incompatibilității»”, a spus Munteanu.

Astfel, concluzionează deputatul, Năstase trebuie până mâine, pentru a nu încălca legea, să-și dea demisia din funcția de primar.

Asta ar însemna, de jure, Năstase ar avea cel mai scurt mandat din istoria Chișinăului, și anume de doar o lună, când s-a aflat oficial în funcție.

De facto, Năstase nici măcar nu a intrat în biroul său de la primărie.

(doc) Adrian Talmaci, din nou primar interimar al Chișinăului. Andrei Năstase a semnat o dispoziție în acest sens

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente