Premierul britanic Boris Johnson se află sub presiunea Camerei Lorzilor. Aceștia solicită publicarea raportului privind imixtiunea Rusiei în politica britanică

boris johnson
Foto: independent.ie

Premierul britanic Boris Johnson se află sub presiunea Camerei Lorzilor şi a opoziţiei care solicită publicarea înainte de alegerile din 12 decembrie a raportului privind imixtiunea Rusiei în politica britanică, potrivit France Presse.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii şi securitate (ISC), Dominic Grieve, a cerut guvernului să publice raportul de 50 de pagini redactat de acest organism pentru a putea fi examinat de parlament înainte de alegeri.

Nepublicarea acestui raport a făcut obiectul unei dezbateri luni în Camera Lorzilor. Lordul independent, David Anderson, a subliniat că „această amânare nejustificată slăbeşte ISC şi generează suspiciuni cu privire la guvern şi motivele sale”.

Un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a indicat anterior că procesul de aprobare a publicării acestui material sensibil nu a fost încă finalizat.

Dar nepublicarea sa este o decizie „halucinantă”, a apreciat Dominic Grieve, citat de cotidianul The Guardian.

Potrivit The Guardian, raportul examinează tentativele de imixtiune ruse în campania pentru referendumul din 2016 cu privire la Brexit, inclusiv încercări de infiltrare în Partidul Conservator al lui Boris Johnson.

Raportul se bazează pe analiza serviciilor de informaţii britanice şi a experţilor. Procesul de aprobare a publicării sale a început în luna martie, ajungând la jumătatea lunii octombrie pe biroul premierului, care ar fi trebuit să dea undă verde apariţiei sale la sfârşitul săptămânii trecute, conform The Guardian, citat de AGERPRES.

Partidul Laburist, de opoziţie, şi SNP, formaţiunea naţionaliştilor scoţieni, au acuzat guvernul că ar dori să minimalizeze amploarea acestui amestec.

„Nu încerc să ascund nimic”, a insistat Michael Gove, responsabil cu pregătirea Brexit-ului, într-o declaraţie la BBC. Acesta a menționat că raportul va fi publicat în timp util, evocând chestiuni de securitate naţională.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente