Ce s-ar întâmpla în Republica Moldova dacă toți oamenii din comunități locale (în special din sate) ar pune umăr la umăr și ar începe să învețe noi meserii, competențe și hobby-uri, indiferent de vârstă sau context social? Ce s-ar întâmpla dacă am putea revigora bibliotecile și casele de cultură existente, pentru a servi drept spații de învățare continuă și valorificare a potențialului economic local? Cum am putea transforma școlile din sate în spații participative care invită cetățenii seniori în procesul pedagogic și încurajează copiii să aplice cunoștințele teoretice în situații practice cu impact pozitiv asupra consătenilor?

Cu astfel de întrebări și ambiții a fost lansat proiectul-pilot www.autodidact.md, care are drept scop dezvoltarea facilitatorilor și ulterior a centrelor rurale de învățare continuă după modelul participativ elaborat de Universitatea Peer2Peer, SUA.

Autodidact este o inițiativă civică și voluntară, lansată de o echipă de antreprenori și cercetători din domeniul educației, în colaborare cu organizații locale focalizate pe dezvoltarea durabilă în zonele rurale din R. Moldova.

Dacă ai între 18 și 50 ani, locuiești în sat și doreșți să contribui la dezvoltarea comunității tale locale prin intermediul educației, atunci te invităm să devii facilitator #autodidact. Pentru 2019 echipa autodidact își propune pregătirea a șapte-10 facilitatori din zonele rurale, care ar urma să inițieze primele centre autodidacte, beneficiind de finanțare din partea partenerilor de dezvoltare. Trainingul pentru facilitatori va avea loc în perioada 19-22 noiembrie în incinta Complexului Eco-village, din satul Râșcova

În cadrul trainingului, participanții vor obține:

# instruire în dezvoltarea programelor didactice participative;
# practică în dezvoltarea unei comunicări efective;
# instruire în gestiunea proiectelor, inclusiv metode de finanțare;
# instruire în mobilizarea comunităților locale pentru a rezolva probleme comune;
# vizită de studiu pe tema obiectivelor de dezvoltare durabilă ONU;
# certificat de facilitator în domeniul pedagogiei participative;
# cazare în incinta Ecovillage și rambursarea transportului public.

Care este procedura de aplicare?

Doritorii de a deveni facilitatori #autodidact sunt încurajați să completeze formularul de înscriere până pe 8 noiembrie 2019, ora 23.59.

În cazul în care aveți întrebări de precizare, nu ezitați să contactați pe e-mail [email protected].

Prima etapă a proiectului autodidact este realizată cu suportul subprogramului Proiecte Inovative ale Diasporei, parte din cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora din proiectul „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, faza a II-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).