Ne trezeam diminețile mai devreme sau lăsam joaca, în cele mai interesante momente, doar ca să prindem unele show-uri televizate care rulau de obicei la canalele TV la care aveam acces în copilărie, iar astea erau PRO TV, TVR 1 și TVR 2, Moldova 1 și Pervîi Canal. Inspirați de nostalgie, am încercat să aflăm care din emisiunile pe care le urmăream când eram mici mai sunt active.
Tezaur folcloric
Este o emisiune a postului național de televiziune TVR 1, realizată și prezentată de Mărioara Murărescu din anul 1982 și până în anul 2014 când realizatoarea a decedat. În prezent emisiunea este realizată și prezentată de Gheorghița Nicolae.
Emisiunea se difuzează duminică, de la ora 13.00, la TVR 1.
„D’ale lu’Mitică”
Peste 25 de mii de minute sau peste 4 200 ore de emisie în care situaţiile absurde prezentate în emisiunea „D’ale lu’Mitică” au făcut audienţe record pentru postul TVR 2. Emisiunea a început să fie difuzată în decembrie 1999. Ce s-a întâmplat cu un cetăţean luat la pumni chiar în sediul primăriei de către edilul şef? Cum a reuşit o vacă să ajungă la islazul comunal folosind sufrageria stăpânei? Ce fel de plăcinte face un gropar chiar la marginea cimitirului? Ce a păţit un cetăţean după ce ne-a mărturisit în exclusivitate cum a furat trei oi de la un vecin? De ce Lucreţia Şarpe are o casă împărţită în două de un gard ce trece prin bucătărie? Sau pur şi simplu, cum a fost sechestrat în pădure Marian Marin, reporterul emisiunii, de către pădurarul care tocmai fusese filmat furând… lemne. Sunt doar şase din sutele de poveşti prezentate în emisiunea „D’ale lu’Mitică”.
Emisiunea se difuzează duminică, la ora 17.00, la TVR 2. Emisiunea poate fi văzută și pe TVR+.
Teleenciclopedia
Este o emisiune a postului național de televiziune din România, Televiziunea Română. Denumirea este un cuvânt telescopat pornind de la „televiziune” și „enciclopedie”.
Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a emisiunii înregistrându-se la data de 22 mai 1965. Emisiunea este difuzată în continuare pe TVR 1, sâmbătă după-amiaza, la ora 18.45. Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, sănătate ș.a.
Emisiunea păstrează același generic (un fragment din Momentul muzical pentru pian și orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Ion Caramitru, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Florian Pittiș, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Traian Stănescu, Sanda Țăranu, Mariana Zaharescu ș.a.
Emisiunea se difuzează în fiecare sâmbătă, de la 19.00, la TVR 1.
Viața satului
Viața satului este cea mai veche emisiune de televiziune din România. Transmisă pe TVR 1, prima emisie a fost în anul 1958. Formatul emisiunii este cel de magazin social, unde sunt prezentate anumite probleme și aspecte ale vieții rurale. Formatul emisiunii se păstrează de mulți ani și include rubricile Jurnalul Satului, unde sunt cuprinse cele mai fierbinți știri din lumea rurală, o anchetă despre problemele care apar în această zonă și un reportaj anchetă amănunțit despre problematica mediului rural și sfaturi utile pentru agricultori.
Emisiunea este difuzată în fiecare duminică, de la 10.35 şi până la 12.00, la TVR 1.
Garantat 100 %
Este o emisiune culturală a Televiziunii Române, al cărei realizator este Cătălin Ștefănescu. Este una dintre cele mai longevive emisiuni culturale de tip talk-show din grila Televiziunii Publice, care și-a câștigat admiratorii prin amprenta personală a prezentatorului său. Invitații de fiecare ediție sunt personalități de marcă în domeniile lor, iar fiecare aduce cu el câte un obiect care i-a marcat viața și înseamnă ceva pentru el. La final, obiectul respectiv ajunge la cineva din public, ca un simbol care trebuie continuat. Emisiunea a apărut în 1999, având la începuturi sale o rubrică specială, cea de reportaj, în care era prezentată povestea unui meșteșugar, a unui om foarte talentat într-un domeniu; odată cu succesul înregistrat de emisiune, acei oameni au devenit invitați ai emisiunii.
Emisiunea este transmisă pe TVR 1, în fiecare duminică de la ora 23.00.
Horoscopul de dimineață cu Neti Sandu
Neti Sandu prezintă horoscopul știrilor de dimineață la Pro TV România încă din anul 1994. Înainte să lucreze la Pro TV, Neti Sandu a realizat la Pro FM emisiunea „Prieteni Pro FM, salut!”.
Mesager
„Mesager” – principalul buletin informativ al zilei, prezentat de către Iurie Gologan şi Elena Băncilă, Ion Botnaru şi Dorina Iurcu. În buletin se conţin evenimentele ce au marcat ziua, surprinse de la faţa locului de către reporterii Moldova 1. Emisiunea „Mesager” poate fi urmărită zilnic, începând cu ora 19.00, la Moldova 1 şi online pe TRM.MD. Durata emisiunii este de 35 de minute.
Magazinul Copiilor
Un ciclu de emisiuni destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 5 şi 13 ani, realizat de către jurnalista Tamara Severin şi regizorul Gheorghe Andros. Fiecare emisiune are cinci rubrici constante: „Cei şapte ani de acasă”, „Lumea culorilor”, „Cărţile copilăriei”, „Curiozităţile”, „Recreaţia Veselă”. Emisiunea „Magazinul Copiilor” poate fi urmărită în fiecare sâmbătă la Moldova 1 şi pe TRM.MD, cu începere de la ora 10.00. Durata emisiunii este de 30 de minute.
Ring star, moștenitorul „De la 5 la 10”
„Ring Star” – o emisiune-concurs muzical destinată copiilor şi adolescenţilor, realizată de către Ecaterina Teleşcu. „Ring Star” este o pistă de lansare pentru tinerele talente. Pot participa cu cântece şi dansuri copiii cu vârstele cuprinse între 6 şi 16 ani. Sezonul muzical are o durată de 12 luni şi include trei etape: preselecţia, semifinala şi finala. Finaliştii sunt deţinătorii diplomei şi trofeului Ring Star.
Emisiunea „Ring Star” poate fi urmărită în fiecare duminică la Moldova 1 şi pe TRM.MD, începând cu ora 10.00.
Человек и закон
Emisiunea „Omul și legea” este difuzată începând cu 10 martie 1970. În timpurile sovietice, de regulă, programul apărea în formatul unei emisiuni-magazin. Principalele subiecte ale programului sunt cele mai importante evenimente din viața politică, economică și socială a țării. În același timp, aspectul principal vizează acoperirea activităților agențiilor de aplicare a legii și a investigațiilor jurnalistice.
Emisiunea este difuzată la Pervîi Canal, în fiecare vineri la 18.50.
Поле чудес
Spectacolul este un joc de televiziune sovietic și rus care apare în fiecare vineri seara și este un analog parțial al programului american de televiziune Wheel of Fortune. Director artistic și gazda programului – Leonid Iakubovici.
Emisiunea este difuzată în fiecare vineri, de la ora 20.00, la Pervîi Kanal.
Что? Где? Когда?
Este un joc intelectual de televiziune rusesc, bine-cunoscut în țările fostei URSS. Jocul reprezintă o emisiune-concurs în care o echipă de șase jucători caută răspunsuri la întrebările puse de telespectatori, timp de un minut, prin metoda brainstorming. Pentru fiecare răspuns corect echipa primește un punct, iar în cazul unui răspuns incorect, punctul îl primește echipa telespectatorilor. Câștigă echipa care prima acumulează șase puncte. Jocul a fost creat de Vladimir Voroșilov, redactor fiind Natalia Stețenko. Prima emisiune a fost difuzată pe 4 septembrie 1975. În prezent emisiunea este produsă pentru televiziune de compania TV Igra, cu difuzare live pe postul central de televiziune Pervîi Kanal, în reluare emisiunile fiind difuzate și pe alte canale.