Transportarea organizată a alegătorilor și mituirea persoanelor. Noi încălcări depistate de Promo-LEX

postica-promo-lex-1280×720

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale a recepționat, până la ora 18.30, 136 de rapoarte de incidente de la observatori. Vezi mai jos noile incidente care au avut loc în secțiile de votare.

# Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – patru cazuri.

Strășeni, Negrești. În perimetrul de 100 de metri de la SV, au fost observate afișe electorale ale concurenților.

Ștefan Vodă, Carahasani. La o distanță de circa 50 de metri de la SV au fost observate afișe electorale ale unui concurent.

Drochia, Macareuca. Afișaj electoral de tip A3, cu agitație electorală din partea unui concurent se află la o distanță de 80 de metri de secția de votare.

Chișinău, Bubuieci. În preajma SV au apărut pe stâlpi afișe electorale de la un concurent. Observatorul susține că dimineața nu erau.

# Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 10 cazuri.

Chișinău, Sângera. Aproximativ 10-13 persoane se află la o gheretă lângă SV, la o distanță de 50-60 de metri şi servesc băuturi calde. În acest grup de persoane se află şi un fost candidat la funcția de primar.

Nisporeni, Seliște. În raza de 100 de metri de la SV, un grup de opt persoane, reprezentanți ai unui concurent electoral, discutau cu aproape fiecare alegător.

Telenești, Verejeni. La ora 13.55, timp de cel puțin 30 de minute, candidații la funcția de primar se aflau lângă secția de votare și comunică cu alegătorii la distanța de circa 50 de metri.

Drochia, Baroncea. În fața secției de votare, începând cu ora 14.57, timp de cel puțin 30 de minute, s-a aflat un candidat la funcția de primar.

Edineț, Lopatnic. La o distanță de 20 metri de secția de votare a fost observat președintele organizației teritoriale a unu partid, concurent care discuta cu o persoană timp de 20 de minute. După ce a observat că este monitorizat de observator, primul s-a urcat în automobil și a plecat.

Edineț, Gordinești. La distanța de 15 metri de secția de votare, începând cu ora 15.49, timp de cel puțin 30 minute se aflau persoane neautorizate.

Ocnița, Otaci. Începând cu ora 16.47, timp de 10 minute, o persoană neautorizată, se afla la distanță de 20 de metri de la secția de votare. De această persoană s-a apropiat un membru BESV și a luat o pungă cu un conținut neidentificat.

Chișinău, Buiucani. Șoferul angajat al BESV a fost prezent de dimineață în incinta SV. Acesta a participat la sigilarea urnelor și la desfășurarea altor activități BESV. După ce OTS a sugerat explicații de la președintele BESV, acesta a răspuns că șoferul are dreptul să fie prezent să ajute membrii BESV.

Telenești, Negureni. Candidații la postul de primar de Negureni au monitorizat prezența la vot toată ziua de la distanța de circa 70 de metri.

Chișinău, Băcioi. OTS raportează ca la o distanță de trei-cinci metri de la SV au fost parcate două mașini de culoare gri și un SUV negru. OTS menționează că a observat că o persoană din mașina gri, discuta cu alegători și a spus „astăzi, ai făcut un ban”.

# Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina opțiunea alegătorilor – două cazuri.

Chișinău, Râșcani. Un alegător, în timp ce-și aștepta rândul la cabinele de vot, i-a îndemnat pe cei prezenți să voteze un anumit candidat. Președintele și membrii BESV i-au făcut observație.

Florești, Sănătăuca. Membrii de familie a candidatului la funcția de primar din partea unui concurent, la o distanța de circa 80 de metri de la secția de votare au efectuat agitație electorală începând cu ora 14.35 cel puțin 30 minute.

# Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – șapte cazuri

Basarabeasca. Simpatizanții unui concurent transportă la SV alegătorii în etate, care inițial au scris cereri de a vota la locul aflării. De fiecare dată sunt observate mașini diferite.

Basarabeasca. Fratele unui candidat a organizat transportarea romilor la SV.

Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegători la SV. Președinta SV a scris sesizare către poliție pentru a fi luate măsuri.

Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegători la SV (de fiecare dată mașinile sunt diferite).

Leova, Sărata Răzeși. Un candidat, a transportat cu automobilul propriu doi alegători care au fost scoși de la evidență din altă localitate. Acestora însă nu li s-a permis să voteze.

Edineț, Gordinești. Cel puțin patru alegători au fost transportați în mod organizat de către un candidat la funcția de primar cu o mașină Renault Laguna.

Chișinău, Râșcani. Un automobil WV negru, AI 290 numărul, a fost observat de minim trei ori că se apropie de BESV, transportând câte patru-cinci alegători.

# Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secției de votare pentru a determina opțiunea alegătorilor – patru cazuri.

Călărași, Temeleuți. Un consilier din partea unui concurent transporta organizat alegătorii la SV. După ce votau, aceștia se deplasau pentru cumpărături la două magazine ale căror proprietari este unul dintre candidați.

Strășeni, Micăuți. În poarta Casei de cultură, la o distanță de aproximativ 50 de metri de la SV, reprezentanții unui concurent oferă ceai și cafea. Din discuție cu localnicii, în prima jumătate a zilei s-a oferit pește viu gratuit.

Strășeni, Micăuți. La o distanță de 50 de metri de SV, reprezentanții unui concurent au improvizat o masă unde oferă câte 100 de grame de alcool fiecărui alegător.

Fălești, Pruteni. Din discuție cu localnicii, fratele unui candidat s-a adresat către alegătorii din satul Pruteni cu propunerea de a transporta persoane cu buletine de identitate expirate către secția de pașapoarte (Centru multifuncțional ASP) pentru a perfecta buletinul provizoriu și a determina să voteze pentru un anumit concurent contra sumei de 200 de lei. Alegătorii erau transportați cu microbuzul de marca Mercedes nr. de înmatriculare C HM 691. Pe subiectul dat a fost sesizat IP Fălești. Potrivit informației obținute, pentru buletine provizorii la ASP Fălești s-au adresat cinci persoane de la Pruteni.

# Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – un caz.

Chișinău, Ciocana. La ora 13.58, timp de aproximativ 12 minute, procesul de votare a fost suspendat din cauza că nu există conexiune la internet și sistemul SIAS Alegeri nu funcționează. La moment, un operator de rețea se ocupă de înlăturarea problemei date. Președintele BESV a telefonat la CEC pentru a solicita ajutor în vederea soluționării problemei date.

# Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – șapte cazuri.

Chișinău, Ciocana. În cadrul verificării datelor alegătorului, SIAS Alegeri a arătat că persoana a votat. Însă acesta nu avea aplicată ștampila „Votat” în buletinul de identitate, iar în liste acesta figura că nu a votat. După câteva apeluri telefonice organelor electorale superioare, președintele BESV a permis alegătorului să voteze.

Edineț, Gordinești. Începând cu ora 14.25, timp de 10-15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri.

Râșcani, Rămăzan. Începând cu ora 15.40 timp de aproximativ 40 de minute nu lucrează un calculator al operatorului.

Râșcani, Bulhac. Începând cu ora 15.20 timp de aproximativ 40 de minute nu lucrează un calculator al operatorului.

Râșcani, Pârlița. Lipsea conexiunea de internet de la 7.0 până la 7.40.

Chișinău, Botanica. La unul din cele două calculatoare nu funcționează sistemul SIAS Alegeri din cauza lipsei conexiunii la internet. Până la ora 18.20 problema nu a fost soluționată.

Ștefan Vodă, Lazo. Timp de minim de minimum 25 de minute a lipsit conexiunea la internet, fiind completată o listă provizorie pe o foaie simplă.

# Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – cinci cazuri.

Chișinău, Râșcani. În cazul unui alegător, s-a constatat că adresa din buletinul de identitate nu coincidea cu cea din listele electorale de bază. Membrii BESV au efectuat modificările în liste cu pixul.

Șoldănești, Salcia. Un alegător cu drept de vot care avea domiciliul în raza secției nu s-a regăsit nici în listele electorale de bază și nici în RSA. Cât membrii BESV au contactat CEC, alegătorul a plecat fără să voteze.

Chișinău, Centru. Mai multe adrese nu se regăsesc în listele electorale. În cele mai dese cazuri, acestea sunt adresele de la blocurile noi. Toate persoanele care nu se regăsesc în lista de bază, dar sunt atribuiți la SV, votează pe listele suplimentare.

Chișinău, Băcioi. Cel puțin șapte alegători nu s-au regăsit în liste electorale, însă erau în SIAS Alegeri. Ei au fost incluși în listele suplimentare.

Chișinău, Botanica. Alegătorul a observat că în listele electorale erau greșit introduse datele din buletin. Președintele BESV a luat hotărârea de a corecta greșeala cu pixul.

# Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – un caz

Călărași, Temeleuți. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a votat. La observațiile făcute de membrii BESV acesta nu a reacționat.

# Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – două cazuri.

Anenii Noi, Floreni. Din cele două urne staționare prezente în SV, doar una a fost sigilată

Drochia, Cotova. Din patru urne mobile prezente, doar două sunt sigilate, iar altele două nu au fost sigilate.

Buletine de vot utilizate neconform – un caz.

Chișinău, Râșcani. În cabina de vot un alegător agresiv a rupt buletinul de vot și a vrut să iasă cu buletinul, însă președintele BESV a alertat poliția. În rezultat, alegătorul agresiv a lăsat buletinul de vot rupt și a plecat.

#Altele – patru cazuri

SV 1/133 Chișinău, Centru. Un alegător a votat cu fișa de la buletinul de identitate al altui alegător. Membrii BESV au identificat eroarea după ce au aplicat ștampila „votat” pe fișă. Drept urmare, președintele BESV, a notat peste ștampila din fișă că este anulată. Alegătorul a scris o explicație și cazul dat a fost raportat la CEC.

SV 1/213, Chișinău, Râșcani. Un alegător aflat în cabina de vot a declarat că după aplicarea repetată a ștampilei VOTAT în buletinul de vot, aceasta nu este vizibilă. În rezultat, observatorul de la un concurent a intrat în cabina de vot și a aplicat stampila.

SV 31/6, Șoldănești, Chipeșca. A fost depusă o sesizare de la reprezentat cu drept de vot consultativ la CECE 1 a unui concurent, însă președintele BESV refuză să primească și să o examineze. Sesizarea vizează agitația electorală.

SV 1/287 Chișinău, Bubuieci. Președintele și secretara SV a permis unui alegător să voteze fără buletin de identitate, doar cu fișa de însoțire. S-a motivat prin faptul că fișa conținea ștampila specială de la primul tur.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente