Fără lumină, agitație electorală și PR negru. Primele încălcări depistate la secțiile de votare

postica1

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale constată că până la ora 9.0 au fost recepționate 31 de rapoarte de incidente.

În acest sens, Misiunea listează următoarele încălcări:

# Deschiderea cu deficiențe a secției de votare – un caz.

SV 1/113 Chișinău, Centru. Camera video și laptopul din SV au fost păstrate în al doilea safeu care nu poate fi deschis din cauza că în momentul deschiderii safeului s-a rupt cheia. A fost solicitată asistența specialiștilor, însă până la ora 7.30 nu a putut fi soluționată problema. Operatorii notează alegătorii pe o foaie.

# Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – șase cazuri.

SV 1/264 Chișinău, Durlești. De pe panoul de anunțuri, amplasat la 20-30 de metri de secția de votare, nu au fost înlăturate pliantele electorale.

SV 1/248, Chișinău, Râșcani. În raza de 100 de metri de la SV a fost observat un panou electoral.

SV 1/249, Chișinău, Râșcani. În raza de 100 de metri de la SV, a fost observat un panou electoral.

SV 1/247, Chișinău, Râșcani. La o distanță de aproximativ 70 de metri de la SV a fost observat un panou electoral.

SV 10/15, Căușeni, Chircăiești. În raza de 100 de metri de SV, pe un stâlp, au fost observate afișe ale unui candidat.

SV 1/136 Chișinău, Centru. Membrul BESV avea asupra sa în secția de votare o geantă cu emblema unui concurent electoral.

# Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – nouă cazuri.

SV 1/14 Chișinău, Botanica. Urnele au fost sigilate cu trei sigilii, urna mobilă doar cu una. Președintele a motivat faptul că nu are suficiente sigilii și că celelalte rămase o sa le folosească la saci. (SV a primit 10 sigilii).

SV 1/6 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu două sigilii, urna mobilă cu una, din motiv că sunt prea puține sigilii.

SV 1/24 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu două sigilii, urna mobilă cu una. Președintele nu a argumentat din ce cauză.

SV 1/17 Chișinău, Botanica. Urnele de vot au fost sigilate doar cu două sigilii, urna mobilă cu una, din motiv că sunt prea puține sigilii.

SV 31/20 Șoldănești, Glingeni. Urna staționară a fost sigilată cu trei sigilii.

SV 1/194, Chișinău, Ciocana. În secția de votare sunt trei urne de vot staționare, dar a fost sigilată doar una. Președintele BESV a motivat că în procesul-verbal întocmit este menționat că este doar o singură urnă de vot.

SV 1/253, Chișinău, Râșcani. Urnele de vot nu au fost sigilate în mod corespunzător. La două urne s-au aplicat câte trei sigilii. Președintele BESV a motivat prin faptul că nu a primit sigilii suficiente de la CEC.

SV 1/230, Chișinău, Râșcani. Urnele de vot au fost sigilate doar câte trei sigilii din motiv că au primit puține de la CEC.

SV 1/229, Chișinău, Râșcani. Urnele de vot nu au fost sigilate în mod corespunzător. La două urne s-au aplicat câte trei sigilii. Președintele BESV a motivat că nu a primit sigilii suficiente de la CEC.

# Întreruperea procesului de filmare la operațiile de deschidere a SV – trei cazuri.

SV 1/133, Centru. Chișinău. Camera video nu funcționa la ora 6.50.

SV 34/1, Telenești. Camera de înregistrare video nu funcționează.

SV 1/23 Chișinău, Botanica. Membrii BESV nu au pornit camera de filmare la operațiunile de deschidere.

# Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – două cazuri

SV 1/299, Chișinău, Stăuceni. La intrarea în SV, un alegător a fost abordat de observatorul unui concurent, fiindu-i oferite detalii despre candidat.

SV 1/154 Chișinău, Centru. În raza de aproximativ 60 de metri de la BESV, s-a atestat un caz de agitație electorală în favoarea unui candidat. O persoană se afla în apropiere de intrarea în secția de votare și îndemna persoanele să voteze pentru candidatul respectiv. Președintele BESV a anunțat polițistul despre acest caz, pentru a lua măsurile de rigoare.

# Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – cinci cazuri.

SV 18/67, Florești, Vărvăreuca. Cel puțin până la ora 6.57 nu funcționa internetul în secția de votare.

SV 34/1, Telenești. După deschiderea secției de votare, nu funcționa internetul.

SV 1/283 Chișinău, Băcioi. S-a deconectat internetul. Operatorii SIAS Alegeri înregistrează alegătorii pe hârtie.

SV 1/27 Chișinău, Botanica. La 8.25 SIAS Alegeri a încetat să funcționeze timp de aproximativ 15 minute, alegătorii au așteptat până s-a rezolvat problema.

SV 1/154 Chișinău, Centru. La deschiderea secției de votare nu funcționa internetul. A fost solicitată asistența tehnică.

# Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – trei cazuri

SV 1/194, Chișinău, Ciocana. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a votat. Membrii BESV i-au făcut observație. Buletinul de vot nu a fost anulat.

SV 1/7 Chișinău, Botanica. Membru al BESV s-a așezat în spatele cabinelor de vot, președintele a fost anunțat, membrul a fost direcționat în altă parte.

SV 32/2, Ștefan Vodă. Cabinele de vot sunt poziționate astfel încât alegătorii care intră și pleacă din SV pot vedea cum se votează în cabina de vot.

# Deconectarea curentului electric – două cazuri.

SV 1/253, Chișinău, Râșcani. La ora 6.55 s-a constatat că în SV nu este energie electrică. Președintele BESV a solicitat ajutorul specialiștilor.

SV 1/252, Chișinău, Râșcani. La ora 6.55 a fost raportată deconectarea luminii pe 5-10 minute. Președintele a chemat tehnicienii și a înlăturat problema.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente