„Mașina Enigma și Alan Turing”. Participă gratuit la un Movie Night și află mai multe despre sistemele de criptare

BFImitationGame_960x640-1200×0-c-default
Foto: historynet.com

Dacă dorești să afli mai multe despre sistemele de criptare sau despre rivalitatea dintre Turing și Enigma, Clubul Ingineresc Micro Lab, te invită pe 9 noiembrie, la ora 17.00 la Movie Night-ul „Mașina Enigma și Alan Turing”.

Enigma și Mașina lui Turing

În Al Doilea Război Mondial criptarea mesajelor a devenit o necesitate acută pentru ambele părți de ale baricadelor. Fiecare parte inventa metode cât mai complicate de a-și cripta mesajele pentru a le îngreuna misiunea de a decripta mesajele transmise. Astfel, au apărut mai multe metode de a cripta și decripta mesaje, această dezvoltare fiind rezultatul luptei acerbe între partea care cripta și cea care decripta mesajele. Două dintre astfel de mașini au fost „Enigma” și „Mașina lui Turing”.

Mașina de Criptare Enigma

Mașina Enigma este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera coduri pentru criptarea și decriptarea mesajelor secrete. Ea fost folosită de la începutul anilor 1920 ca produs comercial, însă cel mai cunoscut exemplu al utilizării sale, totuși, rămâne utilizarea de către naziști în cel de Al Doilea Război Mondial.

fotom
Mașina este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar simbol cu simbol, iar la capătul celălalt rezultă simbolurile criptate. Mesajul codificat este calculat în funcție de starea rotoarelor (care se actualizează după apăsarea fiecărei taste). Versiunile inițiale au fost simple, dar în mod constant s-au adăugat complicații la mecanism, pentru creșterea securității cifrului, cum ar fi creșterea numărului de rotoare și adăugarea unui tablou de prize care se puteau substitui suplimentar de simboluri.

Deși cifrurile Enigma au slăbiciuni criptografice, în practică, doar în combinație cu alți factori semnificativi (greșeli de operare, defecte procedurale, o mașină sau cu un caiet de coduri capturate ocazional) criptografii Aliaților au reușit să descifreze mesajele.

Alan Turing și mașina sa

Alan Turing a fost un informatician și criptanalist britanic. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a lucrat pentru Government Code and Cyber School (GC&CS) la Bletchley Park. A condus o vreme Hut 8, secțiunea responsabilă de criptanaliză a mesajelor codificate ale Marinei Germane.

fotom1

A pus la punct mai multe tehnici de spargere a cifrurilor germane, printre care îmbunătățirea metodei poloneze Bomba, o mașină electromecanică care putea găsi setări ale mașinii Enigma. Rolul-cheie jucat de către Turing în decodificarea mesajelor interceptate le-a permis Aliaților să-i învingă pe naziști în mai multe lupte, inclusiv Bătălia Atlanticului.
Se estimează că datorită activității echipei de la Bletchley Park războiul a fost scurtat cu doi până la patru ani.

Proiecția va avea loc pe str. Studenților 9/11, FabLab, etajul doi. Intrarea este gratuită, trebuie doar să completezi acest formular. Mai multe detalii despre eveniment găsești AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente