(video) Animația unui tânăr din Moldova a devenit cel mai bun film de animaţie la Festivalul Fantasy din Meton, Franța

cebotariion

Ion Cebotari din Nisporeni, care s-a stabilit cu familia în Canada, a devenit cunoscut după ce a animat poemul eminescian „Luceafărul” în 3D. După acest debut, tânărul nisporenean a creat un alt film animat, ce a emoționat publicul din Franţa. Este vorba de noua sa proiecţie „ Otilia: l’histoire d’un rêve brisé”, ce s-ar traduce: ,,Otilia: istoria unui vis spulberat”. Regizorul mărturiseşte că filmul este dedicat fiicei sale care dansează balet şi pe care vrea să o încurajeze să nu abandoneze dansul.

Vedeți aici prima animație a lui Ion Cebotari: „S-ar naște iarăși oameni”: Un tânăr din Moldova a recreat poemul Luceafărul într-un filmuleț 3D.

„Ideea filmului «Otilia» are la bază ideea că nu trebuie să abandonezi visurile pe care le ai. Chiar dacă le abandonezi, într-un moment sau altul, oricum este cineva care ia visul şi-l dă mai departe chiar ţie. Ca exemplu pot să spun că soţia mea a dansat, dar a abandonat dansul, s-a dedicat familiei, lucrului, studiilor. Acum fiica face balet. Soţia a motivat-o mult şi a îndreptat-o pe calea dată, adică acesta e sensul ascuns. Visurile nu se pierd niciodată, tu oricum ai să le dai mai departe”, spune Ion Cebotari, scrie albasat.md.

Producţia are o durată de cinci minute. La realizarea acesteia, tânărul a muncit din greu trei luni şi jumătate, după care a făcut o pauză de o lună, timp în care a modificat scenariul, după care a introdus noi elemente în filmuleţ, ca mai apoi să iasă unul reuşit. După atâta muncă, succesul nu a întârziat să apară. Pelicula a câştigat marele premiu pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul Filmului fantastic din Menton, Franţa. Ion Cebotari recunoaşte că a trăit emoţii unice când a primit marele trofeu, iar performanța atinsă demonstrează munca imensă și dedicarea cu care a lucrat la acest proiect.

albasat11

„Bineînţeles că sunt foarte bucuros că filmul pe care l-am realizat recent a luat premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul Fantasy din Menton, Franţa. Vreau să mulţumesc foarte mult prietenilor care m-au susţinut la realizarea acestui proiect financiar. Bineînţeles soţiei mele care m-a susţinut. Festivalul a fost organizat superb, foarte multe expoziţii, oameni din întreaga lume au fost, fiind reprezentanţi din America, Australia. Juriul a fost format din oameni profesionişti, mari regizori francezi, precum: Lionel Steketee şi Nicolas Duval”, mai adaugă Ion.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Fantastic a avut loc în perioada 18-20 octombrie în orașul Menton de pe Coasta de Azur.

albasat12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente