(foto) Șapte cărți horror numai bune de citit în noaptea de Halloween

it scary1
Foto: cincinnati.com

O singură zi ne desparte de cea mai înfiorătoare sărbătoare a anului – Halloween-ul. Și pentru că aceasta devine tot mai populară la noi în țară, mulți tineri o așteaptă cu nerăbdare. Unii se vor costuma și vor merge la petreceri, alții vor face un top de filme horror pe care îl vor privi cu prietenii. Dar mai este o categorie de „petrecăreți”, despre iubitorii de cărți vorbim. Astfel, pentru ei am întocmit o listă de șapte romane care au menirea să îi sperie binișor în noaptea de Halloween. Voi cum ați decis să sărbătoriți în acest an?

# „Copiii pierduți” de Peter Straub

copii pierduti
Foto: okazii.ro

O sinucidere inexplicabilă, un univers teluric ocolit de toți, o iubire între un el și o ea desfășurată la limitele atemporale și aspațiale, o formă feminină diabolică, o trimitere subtilă la mitologia strigoiului din cultură est-europeană – formează în mare parte rețeta de succes a romanului semnat de Peter Straub. Narațiunea încărcată de simbolism creează firul povestirii din perspectiva lui Timothy Underhill, un scriitor cunoscut de ficțiune horror, care sosește în orășelul natal căutând explicații pentru sinuciderea cumnatei sale pentru ca apoi să se implice în dispariția misterioasă a nepotului său, Mark. În scenă intră personaje diabolice, un ucigaș înconjurat de o aură de legendă, un pedofil criminal în serie, acestea asigurând numai fundalul într-o poveste încărcată de misticism în care autorul încearcă depășirea limitelor ideii de existență mediocră și se axează pe investigația începută de Mark, băiat de 15 ani marcat de moartea mamei sale și care cade pradă unei iubiri ciudate.

# „Babel” de Vladimir Colin

babel2
Foto: okazii.ro

Romanul are ca punct de plecare ideea existenței corpurilor F din romanul lui Stanisław Lem, Solaris. Ralt Moga este un poet de pe Terra care nu se poate consola după moartea soției sale. Idomr av Olg su Saro este un asasin plătit de pe planeta Marte. Or-alda este o vestală de pe planeta Venus care a păcătuit în amor. Aceste personaje sunt silite de omul de știință nebun Scat Mor să trăiască în imaginație pe o planetă fictivă, Babel, ceea ce le provoacă un șir fără fârșit de torturi psihice. Toți sunt expuși la tortură psihologică de către răpitorul lor care își sporește energia prin absorbția suferinței acestora. Halucinațiile malefice ale lui Scat Mor sunt contracarate prin magie albă de Or-alda, un personaj feminin misterios, vaporos și tăcut.

# „Strălucirea” de Stephen King

shining
Foto: cartionline.ro

„Strălucirea” (The Shining) este un roman de groază din 1977 care a fost scris de autorul american Stephen King. Titlul a fost inspirat de melodia lui John Lennon „Instant Karma!”, care conține versul We all shine on. Cartea a fost adaptată în 1997 într-o mini serie de televiziune cu același nume. În 1980 a fost produs un film de lung metraj cu același nume în regia lui Stanley Kubrick. Romanul a fost nominalizat la premiile Hugo şi Nebula.

„«Strălucirea» este în mod cert o capodoperă şi probabil unul dintre cele mai bune romane cu subiect supranatural din ultima sută de ani”, Peter Straub.

# „Exorcistul” de William Peter Blatty

exorcistul
Foto: okazii.ro

Inspirat de un caz real de posesie demonică din anii 1940, William Peter Blatty a creat un roman clasic care o are în prim-plan pe Regan, fiica de 11 ani a unei actriţe din Washington, DC. Cartea detaliază posesia demonică a unei fetițe în vârstă de unsprezece ani, fiica unei actrițe celebre și a celor doi preoți care încearcă să exorcizeze demonul. Romanul a stat la baza unei adaptări de film de mare succes, lansată doi ani mai târziu, care face parte din franciza „Exorcistul”.

# „Omul-pasăre” de Mo Hayder

omul pasare
Foto: printrecarti.ro

Încă bântuit de uciderea fratelui său, petrecută cu zeci de ani în urmă, detectivul Caffery se lăsă absorbit de cazul a cinci femei mutilate, ale căror cadavre, descoperite la marginea Londrei, scot la iveală numeroase fapte abominabile, inclusiv un mic „cadou” aflat în interiorul corpului fiecăreia. Caffery nu își imaginează însă cât de puternic este cel împotriva căruia luptă, profunzimea întunecimii din sufletul criminalului său care va fi cea mai cutremurătoare revelație.

# „Vocile răului” de John Saul

vocile raului
Foto: raobooks.com

Există locuri în care răul se adăpostește, lucruri în care răul se impregnează, suflete în care răul sălășluiește. În ce măsură reușește oricare dintre noi, ajuns întâmplător în preajma răului, să se păstreze necorupt? Vacanța de vară se transformă într-o înlănțuire de coșmaruri pentru trei adolescenți care fac o descoperire stranie: o încăpere secretă, în care timpul are altă consistență, iar obiectele au origini sumbre.

# „Noaptea păpuşii” de Robert Lawrence Stine

night
Foto: goodreads.com

Lindy găsește într-o bună zi în gunoi păpușa unui ventriloc și o botează Slappy. Fetița aproape se îndrăgostește de noua ei jucărie. Numai că surioara ei devine geloasă pe toată atenția de care se bucură Lindy de când are o păpușă atât de interesantă. Pur și simplu, nu-i cinstit! De ce e întotdeauna Lindy e cea norocoasă? Și astfel se hotărăște să facă și ea rost de o asemenea jucărie. Numai că lucruri din ce în ce mai ciudate încep să se petreacă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente