CV-urile celor patru finaliști din care se va alege viitorul Procuror General

347881

Ministerul Justiției anunță că în cadrul concursului, Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General a analizat candidații ținând cont de pregătirea, abilitățile profesionale, integritatea și calitățile personale ale acestora. Urmare a rezultatelor testului psihologic și punctajului final obținut de către candidații la interviu, Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) lista următorilor candidați:

#1. Oleg Crîșmaru

Oleg Crîșmaru are o experiență de 11 ani și șapte luni de activitate în domeniul dreptului, dintre care de peste 10 ani în funcție de ofițer de urmărire penală din cadrul CNA. Candidatul spune că „are o convingere decisivă în investigarea celor mai răsunătoare infracțiuni de corupție, abuzuri și însușirea averii publice.”

Potrivit CV-ului, Oleg Crîșmaru a absolvit facultatea de Drept din cadrul USM, specialitatea Drept penal și are master în domeniul Drept economic. Acesta notează că posedă abilități excepționale de analiză. Cunoaște trei limbi străine: rusa, engleza și franceza.

#2. Vladislav Gribincea

Are o experiență profesională în domeniul dreptului de peste 15 ani și în domeniului managementului de peste 10 ani. Deși nu a acționat nicio zi în funcție de procuror, acesta a condus trei ani grupul de experți care a elaborat noua legislație cu privire la procuratură. A instruit procurori în domeniul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Potrivit CV-ului, Vladislav Gribincea este licențiat și a susținut diploma de master în Drept la USM. A urmat un program internațional în domeniul Drepturilor Omului din Nottingham, Marea Britanie. Din 2002 și până în prezent, Vladislav Gribincea a prezentat cu succes peste 40 de cauze la CtEDO. Vorbește două limbi străine: rusa și engleza.

#3. Alexandru Stoianoglo

Are o experiență de 15 ani de activitate în organele procuraturii. A participat la crearea procuraturii UTA Găgăuzia. A exercitat funcția de procuror-șef în acea instituție timp de șase ani, apoi a fost avansat în funcție, devenind adjunctul Procurorului General timp de șase ani. După ce a plecat din Procuratură, s-a ocupat de avocatură. A fost deputat în două legislaturi. A deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului și președintele Comisiei securitate națională, ordine publică și apărare.

A absolvit facultatea de Drept din cadrul USM. Vorbește în trei limbi: rusa, turca și găgăuza.

#4. Veaceslav Soltan

A absolvit UTM și USM și este dublu licențiat în drept și tehnologii informaționale. Și-a început activitatea în Procuratură în anul 2002. Predă dreptul penal la ciclul masterat la USM.

În prezent, ocupă funcția de procuror-șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică din cadrul PG. A realizat mai multe proiecte electronice la Procuratura Generală:

# a elaborat pagina web a site-ului procuratura.md;

# a elaborat și implementat sistemul informațional automatizat a organelor de drept „Urmărire penală — E-Dosar”;

# a elaborat și implementat proiectul de videoconferințe și altele.

Vorbește trei limbi străine: rusa, engleza și franceza.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente