(infografic) Despre ce vorbesc candidații Ion Ceban și Andrei Năstase în campania electorală

cebannastase
Foto: stiri.md

Candidații pentru funcția de primar al Chișinăului vin cu mesaje diferite în fața electoratului: Ion Ceban se bazează pe un mesaj managerial, pe când Andrei Năstase mizează pe mesaj politic.

„Dacă analizăm mesajele lui Andrei Năstase, acesta cel mai des vorbește despre: 1. Plahotniuc – continuă să dea vina pe Plahotniuc în tot ce nu i-a reușit în calitate de Ministru al Afacerilor Interne, ca viceprim-ministru și ca lider politic; 2. Atac la adresa PSRM și Ion Ceban – învinuiește Partidul Socialiștilor și candidatul Ion Ceban de insuccesele sale; 3. Nereguli în legislație (condusă la moment de Guvernul Maia Sandu).

Mesajul lui Năstase este considerat mai degrabă politic, iar cuvintele și temele cheie care sunt folosite sunt: Plahotniuc, care rămâne tema principală și ocupă 22 % din mesajul candidatului, urmată de atacuri în adresa candidatului Ion Ceban cu 20 %, atacuri asupra Partidului Socialiștilor – 14 %, discuții despre România – 14 la sută și 7 % din mesajul candidatului Năstase se referă la orașele din țara vecină: Cluj, Sibiu, Iași, București etc. De asemenea, prim-ministrul Maia Sandu ocupă un loc important în mesajul candidatului, precum și transmiterea imaginii Guvernului acumulează 7 % din mesaj.

În ce privește candidatul Ion Ceban, acesta vorbește mai des despre: 1. Problemele Chișinăului; 2. Despre studii, pregătire profesională și experiență; 3. Despre programele de administrare a capitalei.

Candidatul Ion Ceban are un mesaj cu mult mai îngust decât cel al lui Andrei Năstase și se referă strict la municipiul Chișinău. Tema principală este dedicată funcției de primar 29 % – care sunt obligațiile unui primar, cum trebuie să arate un edil de succes și de ce oamenii trebuie să-l aleagă pe el. Reieșind din structurarea mesajului țintit strict pe electorat și pe alegerile din municipiul Chișinău, 23 la sută din mesajul lui Ceban este orientat spre pregătirea sa profesională: studii, experiență, echipă, colaborare cât cu Estul, atât și cu Vestul; problemele Chișinăului și rezolvarea lor ocupă 14 % din mesaj, combinat cu 12 la sută privind schimbările care vor fi făcute imediat când Ion Ceban va deveni primar.

Ion Ceban menționează mai des capitala Moldovei, pe când Andrei Năstase cel mai des vorbește de orașe din țara vecină: Cluj, Iași, București.

Deosebiri vizibile se regăsesc și la capitolul finanțării. În timp ce Andrei Năstase nu vede altă soluție decât să împrumute bani din România, Ion Ceban menționează că a depistat bani necesari pentru implementarea ideilor din programul său din bugetul municipal: „Bani sunt, trebuie să-i administrăm eficient, iar pentru proiecte adăugătoare să folosim venituri externe”, scrie în cercetarea lor politics.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente