(video) Tekwill inspiră doamnele IT-ului din Moldova: unul din trei beneficiari ai programelor este o femeie

it tekwill (1)

Tekwill schimbă fața domeniului IT în Moldova. Fiecare al treilea beneficiar al programelor de dezvoltare a forței de muncă pentru industria TIC, desfășurate în unul dintre cele mai mari huburi IT din Europa de Sud-Est, a fost o femeie.

În cei patru ani de activitate, Proiectul „Tekwill” a realizat o serie de evenimente și programe destinate valorificării la cel mai înalt nivel a talentului și aspirațiilor fetelor și femeilor care își doresc o carieră în IT, fie că sunt abia la început de cale, sau doresc să exceleze în meseria deja practicată.

Toate aceste inițiative, menite să crească ponderea femeilor în cea mai dinamică și profitabilă industrie a prezentului și viitorului, au fost implementate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill”.

Dan Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova: „Cred că este o întrebare extrem de importantă pe care toți ar trebu să ne-o punem: cum putem să atragem mai multe femei în acest sector care înregistrează o creștere fulminantă? Tekwill oferă un bun punct de pornire, creând acel mediu atractiv și cooperant, unde femeile pot să-și cultive și consolideze abilitățile și servind drept o platformă proactivă, care organizează un șir de evenimente dedicate în exclusivitate femeilor.”

Oxana Paierele, Coordonatoare Programe, Ambasada Suediei: „Ne bucurăm că Tekwill a devenit un punct de întâlnire al fetelor, femeilor profesioniste în IT. Această platformă de comunicare adună tot mai mult interes, tot mai multă inițiativă și tot mai multe proiecte interesante promovate de către fete – în IT. Putem spune că Tekwill a creat acel spațiu și acea zonă de încredere pentru ele.”

Printre inițiativele cu cea mai mare rezonanță figurează campania de orientare pentru fete „Aleg Cariera IT” (600 de tinere anual), traininguri IT pentru fete sub 18 ani (2 000 de tinere anual), Programul național de instruire în domeniul IT (peste 500 de tinere), primul „Tech Women Summit” și alte evenimente dedicate (2 000 de vizitatoare anual).
Doina Derevciuc, membră a comunității „Tech Women”: „Tekwill este deja un nume și în momentul în care spui – mă duc la un eveniment la Tekwill, vei auzi – da, acesta e un curs bun. Dacă te duci la un curs organizat de X, Y, Z – bine, să vedem ce-o să iasă.”

it tekwill (2)

Unul dintre ultimele proiecte lansate și găzduite de Centrul de Excelență „Tekwill” este platforma „TECH Women”, care a luat naștere din convingerea că este important pentru femeile din domeniul IT să se inspire și să se încurajeze reciproc.

Lansată în februarie 2018, platforma „Tech Women” numără astăzi aproximativ 400 de membre care se întrunesc periodic în cadrul mai multor evenimente, axate pe schimb de experiență, transfer de cunoștințe, mentorat.

Tatiana Rusu, membră a comunității „Tech Women”: „De mai bine de un an mi-am schimbat jobul și am făcut o reprofilare – din domeniul juridic am venit în domeniul IT. Am început să caut tot mai multe activități care m-ar ajuta să mă integrez cât mai repede în acest domeniu. Comunitatea «Tech Women» a fost un suport permanent în dezvoltarea mea. Toate meetup-urile care se organizează au drept speakeri specialiști foarte buni, veneam la ele cu mare drag și însetată de cunoștințe.”

Natalia Ursu, Lidera Comunității „Tech Women”: „Platforma «Tech Women» s-a născut din dorința de a consolida comunitatea femeilor care sunt deja în IT sau care vor intra în curând în sectorul IT, sau care înțeleg că vor să activeze în acest domeniu. În cadrul comunității ele se ajută reciproc, beneficiază de diverse oportunități sau creează oportunități pentru alții, oferă mentorat și coaching. Un moment de menționat este că în fiecare lună numărul participanților crește și la ultimele ediții sălile deja nu au fost încăpătoare. Evenimentele noastre se desfășoară la Tekwill, deoarece anume aici se simte vibe-ul industriei IT.”

În Republica Moldova, ponderea femeilor angajate în domeniul TIC constituie 17-18 % din totalul persoanelor angajate în sector, cu 5 % mai puțin decât în România și Bulgaria. Deși femeile sunt plătite la fel de bine ca și bărbații în acest domeniu, atât în Moldova cât și în țările UE, un studiu publicat în 2008 de „Harvard Business Review”, privind situaţia femeilor în domeniul tehnologiei, arată că în timp ce bărbaţii avansează în carieră, femeile stagnează, multe dintre ele simțindu-se marginalizate. Ponderea femeilor care renunţă la o carieră în domeniul IT după 10 ani de experiență de lucru este de 41 % față de doar 10 % în cazul bărbaților.

Pe de altă parte, un studiu realizat de Comisia Europeană arată că încurajarea femeilor să acceseze oportunitățile de angajare în domeniul TIC ar putea duce la o creștere anuală a PIB-ului UE cu circa 9 miliarde de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente