O societate civilă responsabilă și activă este garantul dezvoltării democratice a unei țări. 59 de Organizații ale Societății Civile din țara noastră, deja în acest an, vor avea ocazia să se implice activ în procesele decizionale și de elaborare a politicilor, precum și în responsabilizarea instituțiilor publice. O vor face, promovând principiul de „bună guvernare”. Acest lucru a fost posibil datorită Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.
„Buna guvernare înseamnă guvernarea împreună cu cetățenii. Asta înseamnă că cetățenii propun, sunt platformele de discuție, de propunerile lor se ține cont și ei participă la luarea deciziilor prin grupurile de inițiativă”, a spus Sofia Ursul, reprezentantă a Organizației „Alianța INFONET”.
Potrivit Galinei Rizova, team leader Technical Assistance to Support CSO Development in the Republic of Moldova: „O guvernare bună este să guvernezi atât la nivel central, cât și la nivel local în conformitate cu regulele democrației. Ceea ce înseamnă, în primul rând, ca totul să fie transparent, deciziile să se ia colectiv.”
Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” a fost lansat în luna aprilie curent şi va oferi, în perioada 2019-2021, granturi în valoare de circa 3 milioane de euro organizațiilor societății civile care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.
Galina Bostan, președintă a Centrului de Analiză și prevenire a Corupției: „Noi vom implementa un proiect național în cadrul căruia vom monitoriza modalitatea prin care este acordat ajutorul social de către autoritățile locale, despre cum sunt cheltuiți acești bani. Ideea de monitorizare a venit din analiza hotărârii curții de conturi. Noi am observat că există multiple carențe în felul în care sunt utilizați acești bani și am decis să monitorizăm felul în care sunt cheltuiți banii publici.”
Sofia Ursul, reprezentantă a Organizației „Alianța INFONET”: „Banii vor merge în sporirea capacităților pentru a avea transparență în autoritățile locale și pentru abilitarea grupurilor de cetățeni.”
Programul este finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. În total, pentru acest program au fost alocate 3 milioane de euro.
Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Am avut posibilitatea de a aprecia munca unor organizații, a societății civile din Republica Moldova și de a face încă un pas în susținerea lor, în munca lor pentru concetățenii din toate regiunile Republicii Moldova. Împreună cu partenerii din KAS am predat certificatele despre susținerea a 59 de proiecte organizațiilor societății civile. Ei vor fi capabili de a dezvolta capacitățile proprii, dar și implementa proiectele proprii pe care ei le au acolo unde trăiesc pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, de a implementa prevederile Acordului de asociere dintre UE și RM, dar și pentru a crea dialoguri despre politicele la nivel local, la nivel regional despre cooperare cu cei care iau decizii în efortul de a promova interesele oamenilor, în efortul de a exprima interesele celor care trăiesc în comunitățile din Republica Moldova, iar prin asta vrem să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor din această țară frumoasă.”
Stephan Malerius, fundația Konrad Adenauer Stiftung: „În această neașteptată perioadă de tranziție, societatea civilă joacă un rol important, deoarece după cinci sau șase ani de stat capturat în Moldova, trebuie de creat instituții credibile, pe lângă societatea civilă care să ajute Moldova să o pună înapoi într-o albie normală. Este important ca societatea civilă ia responsabilitate și totodată susține Guvernul în reformele pe care le propun. Pe de altă parte, societatea civilă trebuie să rămână un «câine de pază» și să țină într-o monitorizare continuă a ceea ce face noul Guvern. Susținerea continuă a societății civile (de către partenerii europeni n.r.) este crucială.”
Partenerii de implementare ai Proiectului sunt:
# Asociația pentru Politică Externă (responsabilă de regiunea Centru;
# Asociația pentru Democrație Participativă (responsabilă de regiunea Sud);
# Centrul Analitic Independent Expert-Grup (responsabil de regiunea Nord);
# Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat (responsabilă de UTA Găgăuzia și raionul Taraclia).
În cadrul primului Apel de propuneri de proiecte al Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” au fost depuse 214 dosare. Dintre acestea, pentru finanțare au fost selectate 59 de dosare: 21 inițiative civice, 27 de proiecte regionale și 11 proiecte naționale.
La începutul anului viitor, în toate regiunile țării, urmează a fi organizată o nouă serie de sesiuni de informare privind lansarea celui de-al doilea Apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.
Mai multe informații despre proiect găsiți pe site-ul www.dezvolt.md.