Preşedintele Parlamentului European le-a cerut liderilor europeni să-i permită Marii Britanii amânarea Brexit-ului

david
Foto: express.co.uk

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie, transmit dpa şi EFE.

Această extindere „îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul”, a declarat Sassoli.

El a menţionat că solicitarea Guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie „rămâne pe masă”.

Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări.

Posibila nouă amânare a termenului de Brexit – a treia – vine în contextul în care Parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de „divorţ” încheiat între Guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.

Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson – devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord – a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului, aminteşte dpa, citat de AGERPRES.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente