Zilele Filmului Românesc se extind la Călărași, Cahul și Nisporeni. Ce filme vor fi proiectate la tine în oraș

Cover ZFR la Calarasi

Zilele Filmului Românesc (ZFR), devenite un eveniment cinematografic de tradiție în Republica Moldova, se extind în premieră în acest an în alte trei orașe după o a cincea ediție de succes la Chișinău. Astfel, câteva dintre cele mai apreciate filme românești vor putea fi văzute la sfârșitul acestei săptămâni la Călărași, urmând ca evenimentul să continue la începutul lunii noiembrie la Cahul și Nisporeni. Intrarea la proiecții este liberă.

ZFR dă astfel șansa publicului cinefil și din alte orașe ale Republicii Moldova să vadă câteva dintre reușitele cinematografiei din România, de azi și de ieri.

Documentarul de succes „Călărași – un ținut la poarta Raiului” (2018), al regizorului Dumitru Grosei din Republica Moldova, va deschide, vineri seara, Zilele Filmului Românesc la Călărași, în prezența echipei și a mai multor invitați.

La Gomera
La Gomera

Tot la Călărași vor putea fi văzute:
# filmul polițist „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes și propus de România la Premiile Oscar;
# drama „Orizont” (2015), de Marian Crișan, adaptare modernă după nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici;
# filmul clasic „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan, care îl are în rolul principal pe marele actor cu origini basarabene Ilarion Ciobanu.

La Călărași, proiecțiile vor avea loc timp trei zile, de vineri până duminică, la Casa de Cultură din localitate.

Povestea unui pierde vara
Povestea unui pierde vară

La Cahul, evenimentul se va desfășura la Teatrul „B. P. Hasdeu” în zilele de 1 și 2 noiembrie, când vor putea fi văzute trei filme extrem de așteptate. Este vorba de:
# comedia romantică „Povestea unui pierde-vară” (2018), regizată de Paul Negoescu și cu actorul Alexandru Papadopol în rolul principal;
# „Orizont” (2015), de Marian Crișan;
# „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan.

Aceleași trei filme – „Povestea unui pierde-vară” (2018), „Orizont” (2015) și „Răscoala” (1965) – vor putea fi văzute și la Casa de Cultură din Nisporeni, în zilele de 9 și 10 noiembrie.

Orizont
Orizont

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crişan.

Evenimentul este finanţat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Consiliul Raional Călărași și Balkan Pharmaceuticals.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente