Guvernul britanic a dat duminică asigurări că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie, în ciuda faptului că premierul Boris Johnson a fost obligat de Parlament să trimită Uniunii Europene o scrisoare nesemnată prin care a solicitat o amânare, informează Reuters.

„Vom ieşi până la 31 octombrie. Avem mijloacele şi capacitatea de a face asta”, a declarat televiziunii Sky News ministrul Michael Gove, însărcinat cu pregătirile în vederea unui Brexit fără acord.

„Scrisoarea a fost trimisă deoarece Parlamentul a cerut să fie trimisă, însă Parlamentul nu poate schimba decizia premierului, Parlamentul nu poate schimba politica sau hotărârea Guvernului”, a insistat el.

De fapt, Johnson i-a trimis preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, trei scrisori. Prima, o notă din partea ambasadorului britanic la UE, în care explică faptul că Guvernul nu face altceva decât să respecte legea, a doua – o fotocopie nesemnată a textului pe care a fost obligat să îl scrie conform aşa-numitei Legi Benn, şi a treia – o scrisoare în care prim-ministrul declară că nu doreşte o amânare, potrivit AGERPRES.

„Am arătat clar de când am ajuns prim-ministru şi am explicat clar din nou, astăzi, Parlamentului punctul meu de vedere şi poziţia Guvernului, conform cărora o nouă amânare ar dăuna interesului Regatului Unit şi al partenerilor noştri din UE, precum şi relaţiilor dintre noi”, arată ultima scrisoare.

Tusk a confirmat că a primit mesajul lui Johnson şi a scris în reţeaua Twitter că urmează să se consulte cu liderii Uniunii Europene privind reacţia la semnalele de la Londra.