Premierul nord-macedonean Zoran Zaev a cerut, sâmbătă, organizarea alegerilor anticipate, în urma refuzului Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare a ţării sale la blocul comunitar, care era una dintre priorităţile mandatului său, relatează AFP şi dpa.

„Iată ce propun. Organizarea rapidă a alegerilor prin care voi, cetăţenii, veţi decide calea pe care să mergem”, a declarat premierul într-un discurs televizat.

El a calificat eşecul liderilor UE de a conveni asupra lansării negocierilor de aderare cu ţara sa drept „o mare nedreptate” şi „o mare greşeală istorică”, scrie agerpres.ro.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat vineri că impasul în care a ajuns lansarea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania reprezintă o „greşeală istorică”.

O decizie de a da undă verde acestor negocieri, la summitul european care a avut loc săptămâna aceasta de la Bruxelles, a fost blocată de opoziţia Franţei, susţinută de Danemarca şi Olanda. Parisul argumentează că procesul de extindere a UE în ansamblul său necesită o reformă şi că UE trebuie să-şi facă ordine în propria „curte” înainte de a primi noi membri.