Premierul britanic, nevoit să ceară amânarea Brexitului, până la adoptarea legislației care va permite implementarea acordului

POLITICS-Brexit-18355725

Parlamentul britanic s-a reunit sâmbătă pentru o şedinţă extraordinară consacrată acordului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Decizia a fost adoptată ca urmare a unui amendament introdus de Sir Oliver Letwin, care a primit 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă și care presupune adoptarea legislației care ar permite retragerea Marii Britanii din UE în baza unui acord. Amendamentul lui Oliver Letwin ar reduce riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un astfel de acord.

Dacă acordul propus de actualul premier britanic, Boris Johnson, ar trece, Marea Britanie trebuie să adopte oricum o legislație care ar permite adoptarea acestuia, iar asta e de fapt un acord ce trebuie stabilit cu Uniunea Europeană. Mai simplu zis, două lucruri trebuie să se întâmple ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie 2019 cu un acord la bază: să se voteze pentru acordul propus de actualul prim-ministru și să se voteze legislația ce ar permite implementarea acestuia, scrie vox.com.

Unii deputați s-au temut că dacă acest acord ar fi votat acum, Guvernul s-ar grăbi să-l legifereze, iar în rezultat Parlamentul nu ar avea suficient timp să-l examineze. De asemenea, au mai fost îngrijorări și în privința unor politicieni pro-Brexit, care susțin acordul lui Johnson, dar care ulterior ar putea bloca unele etape ale implementării, cu riscul de a cauza o ieșire din UE fără vreun acord.

Autorul amendamentului a spus că-și dorește ca acordul înaintat de premier să aibă succes, motiv pentru care crede că succesul acestuia depinde de adoptarea legislației din jurul lui, proces care mai poate aștepta câteva săptămâni. Oricum, nu este vreo siguranță că acordul lui Johnson va trece în final de Parlament, cu toate acestea, decizia de azi nu refuză total acordul, dar doar îl amână.

Chiar dacă acordul va trece sau nu, premierul britanic este nevoit să ceară o extensie Uniunii Europene. Extensia trebuie să fie acceptată însă de liderii tuturor țărilor membre UE.  Boris Johnson și-a marcat începutul mandatului de premier prin faptul că a promis că va face tot posibilul ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente