74 de țări, printre care și Moldova, vor schimba ora și în acest an, însă disputele pe această temă vor face ca în curând numărul țărilor care rămân în acest sistem să fie tot mai puține.

În Moldova, trecerea la ora de iarnă 2019 se face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019, când ora 4 dimineața va deveni ora 3 dimineața. În ultima perioadă, au existat multe discuții la nivelul Uniunii Europene și s-a decis renunțarea la sistemul schimbării orei, însă acest lucru nu va intra în vigoare imediat.

Țări care vor schimba ora

Mai sunt 74 de țări care mai schimbă ora în 2019, față de 142 câte au folosit de-a lungul ultimelor decenii acest mecanism. 68 de țări au renunțat la ora de iarnă, iar alte 107 nu au avut niciodată oră de vară și oră de iarnă. Cele mai multe care mută încă limbile ceasurilor sunt în Europa, 49 de țări.

# Trei ţări din UE  – Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia – vor reveni la ora GMT.

# Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.

# La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Dincolo de ocean, schimbarea orei nu se face în tandem cu Europa, ci abia când ceasul de acolo ajunge la 2.0 ora locală. În America de Sud sunt țări precum Chile care schimbă ora nu în ultima duminică ci în a doua duminică a lui octombrie, iar schimbarea se face la ora locală 0.0. Ceea ce face ca, de exemplu, diferența de fus orar între România și Chile să fie de șapte ore în timpul verii, cinci ore în timpul iernii și șase ore în cele câteva săptămâni între datele de schimbare a orei din cele două țări.

De când nu se mai schimbă ora în Europa

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană, care decid să-şi păstreze permanent ora de vară, ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima.

În Moldova au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară, scrie cancan.ro.