Vrei o carieră în IT? 500 de femei și fete din țară pot participa la un program de instruire gratuit

0000164

Fetele și femeile din Moldova pot beneficia de noi oportunități de carieră prin intermediul celei de-a doua ediții a Programului național de instruire în domeniul IT. Ediția curentă le va permite participantelor să opteze pentru una dintre cele trei direcții de studii: Front-End Development, Testare Software, Competențe Digitale. Astfel, parcurgând întreg programul, fetele și femeile vor putea să obțină cunoștințele și abilitățile de lucru fie pentru a activa în calitate de Front-End Developer sau Tester, fie vor acumula competențe digitale deosebit de valoroase și utile pentru orice loc de muncă.

Inițiativa prevede înrolarea a 500 de fete și femei din toată țara și este gratuită. Pentru a participa, persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul de înregistrare AICI până la data de 1 noiembrie 2019.

Programul de instruire pentru oricare din direcțiile alese va include sesiuni online (trei-cinci luni) și offline (două luni) desfășurate în perioada noiembrie 2019-iunie 2020. Pe parcursul a trei-cinci luni, participantele vor studia online câte minimum 15 minute pe zi. Următoarele două luni vor fi dedicate atelierelor practice, în cadrul cărora participantele vor consolida și vor aplica cunoștințele acumulate, fiind îndrumate de mentori cu experiență. În total, vor parcurge 30 de ore de instruire practică, realizate la centrul de training.

Programul este realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu sprijinul financiar al Suediei și UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”. Cursurile vor fi livrate pe platforma Codifun.

Lucreția Ciurea, Specialistă Monitorizare și Evaluare, UN Women Moldova: „Mai multe femei și fete vor putea să se încadreze în câmpul muncii în sectoare mai competitive care le vor ajuta să devină mai încrezătoare în ziua de mâine. Această posibilitate este oferită de către sectorul IT și cu suportul celei de-a doua ediții a programului de instruire în IT. Am văzut succesele primei etape și suntem siguri că și mai multe fete și femei sunt dornice de a acumula noi cunoștințe și competențe în domeniul IT. Programul este deschis pentru fetele și femeile din întreagă țară, în special vom pleda pentru reprezentatele din localitățile rurale, din diferite grupuri de etnii și/sau alte grupuri vulnerabile din țară. Noi pledăm pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor, pentru recunoașterea valorii și talentului lor, contribuțiilor la construirea unei societăți digitale inclusive, competitive și dinamice.”

În septembrie 2018, ATIC, cu susținerea Suediei și UN Women, a lansat prima ediție a Programului Național de instruire în domeniul IT, prin intermediul căruia 500 de fete și femei din Republica Moldova au obținut cunoștințele și abilitățile necesare pentru specialitatea Front End Developer. Peste 200 de persoane au înregistrat rezultate remarcabile în cadrul programului, iar 20 de femei au reușit să se angajeze în câmpul muncii în acest domeniu chiar înainte de a absolvi cursul. Succesele atinse în prima ediție a Programului au stat la baza deciziei de a continua implementarea acestei inițiative.

Irina Oriol, Manager al Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Ceea ce încercăm să realizăm prin intermediul acestui program este să asigurăm că fetele și femeile, în egală măsură cu bărbații, beneficiază de aceleași oportunități de carieră, dezvoltare și afirmare profesională. Sperăm mult că vom reuși împreună să conturăm noi oportunități, să încurajăm aspirațiile și să deschidem noi perspective profesionale într-un domeniu fascinant, inovator și în plina ascensiune – cel al tehnologiei informației. Prima ediție a programului nostru a demonstrat, o dată în plus, că performanța nu ține cont de gen, iar pentru a însuși cunoștințele și abilitățile necesare unui profesionist valoros, e nevoie de multă muncă și voință, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. Fetele și femeile care au încheiat cu succes cursul ne-au impresionat prin efortul, perseverența și dedicarea de care au dat dovadă și avem deplina încredere că vor reuși să construiască cariere promițătoare în domeniul IT.”

Mai multe detalii vor fi oferite la evenimentul de lansare a Programului, pe 26 octombrie 2019, ora 13.00, la Tekwill (municipiul Chișinău, str. Studenților 9/11).

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018 cu sprijinul financiar al Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente