Lista lucrurilor pe care trebuie să le cunoști înainte de a pleca să muncești peste hotare

strada
Foto: lastrada.md/

Astăzi marcăm Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Cu această ocazie, Centrul Internațional „La Strada” reamintește că felul în care traficul de ființe umane se schimbă, impune ajustarea urgentă a metodelor de prevenire și combatere a fenomenului din partea autorităților statului, societății civile și din partea cadrului legal.

În aceste momente, suntem în plină desfășurare a fazei a doua a campaniei de informare a cetățenilor Republicii Moldova, femei și bărbați, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Scopul campaniei rămâne același – informarea activă și sensibilizarea concetățenilor noștri în sensul prevenirii traficului de ființe umane și exploatării prin muncă peste hotarele țării.

Cetățenii Republicii Moldova duc lipsă de informație calitativă despre procedurile legale de migrare în scop de muncă, dar dezinformarea moldovenilor este acutizată și de alți factori. Printre aceștia se numără disfuncționalitatea mecanismelor statului de facilitare a accesului cetățeanului nostru la piețele muncii peste hotare, în condiții echitabile și sigure, precum și o varietate foarte mare de tehnici de manipulare la care recurg companiile intermediare de angajare.
Accesul cetățenilor la serviciile publice relevante (Camera de Licențiere, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția de Servicii Publice, Centrul de apel al MAEIE etc.) rămâne în continuare deficitar și nu satisface nevoile de informare ale cetățenilor.

Specialiștii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și antitrafic (care pot fi contactați la numărul 0 800 77777) reamintesc despre faptul că, înainte de a pleca să lucreze peste hotare, orice cetățean ar trebui să facă un scurt „test”, pentru a se convinge că a luat toate măsurile de siguranță.

Iată lista întrebărilor sugerate:

# Ai verificat oferta de lucru?
# Știi exact unde și pentru cine vei lucra?
# Ai un contract de lucru, semnat între tine și angajatorul tău din țara-gazdă?
# Ai viză de muncă pentru țara în care urmează să lucrezi?
# Știi adresa la care vei locui și un număr de telefon la care poți fi găsit/-ă?
# Ai lăsat acasă câteva copii ale actelor tale de identitate?
# Știi numărul de telefon al ambasadei Republicii Moldova în țara-gazdă?
# Cunoști limba țării-gazdă?
# Știi unde trebuie să te înregistrezi ca lucrător migrant în țara-gazdă?
# Știi unde trebuie să ceri ajutor în caz de pericol?

Răspunsul negativ la una sau mai multe întrebări din această listă ar putea fi un semn că persoana riscă să fie înșelată sau exploatată prin muncă. Reamintim că apelurile la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic 0 800 77777 sunt gratuite, anonime și confidențiale.
Consultația online a specialistului antitrafic poate fi accesată pe platforma informațională migratiesigura.md.

În perioada săptămânii antitrafic, specialiștii „La Strada” desfășoară seminare și lecții în diverse instituții de învățământ din țară, participă la evenimente publice de informare și sensibilizare a cetățenilor, fac instruiri și schimburi de experiență cu specialiștii din domeniul antitrafic. Zeci de mii de materiale informative vor fi distribuite pe parcursul lunii octombrie la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, la ieșirea din țară.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilității grupului de risc la informație despre migrație sigură și pericolul traficului de ființe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente