(foto) MegaDojo Chișinău 2019: Circa 100 de copii pasionați de IT au experimentat și au învățat să aplice tehnologiile viitorului

0000021

Circa 100 de copii cu vârstele cuprinse între șapte și 17 ani, pasionați de domeniul IT, au participat în acest weekend la unul dintre cele mai mari evenimente de educație în domeniul programării – MegaDojo Chișinău 2019. Timp de trei ore, copiii au învățat să experimenteze și să aplice tehnologiile viitorului, astfel încât să nu fie doar utilizatori, dar să dezvolte propriile lor produse IT.

MegaDojo a fost organizat de Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, cu suportul companiei Ellation și a Fundației Est-Europene. Activitățile au fost facilitate de către mentorii CoderDojo, compania „Endower Academy” și reprezentanții liceului „Mircea Eliade” din Chișinău. Gazda evenimentului a fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

0000029

„Astăzi folosim tehnologiile peste tot, acasă și oriunde ne aflăm. Acestea sunt foarte importante pentru că ne favorizează să ne dezvoltăm gândirea critică și creativitatea, ca mai apoi, cu ajutorul lor, să ne dezvoltăm și alte calități, inclusiv cele de business. Marea Britanie susține activitățile privind dezvoltarea multilaterală a copiilor, în particular cele ce țin de însușirea tehnologiilor de la o vârstă fragedă”, a menționat Chris Perkins, Șeful secției de Programe, Ambasada Marii Britanii.

Alături de cei 25 de mentori voluntari, care sunt specialiști IT, studenți și liceeni, participanții au avut posibilitatea să scrie primele lor rânduri de cod, să creeze o pagină web, să experimenteze cu seturi de robotică, kituri de inventică, circuite electrice și alte echipamente.

0000070

„MegaDojo este primul pas pentru tineri care demonstrează prin exemplu și exerciții practice cât de captivant și interesant este viitorul nostru văzut prin prisma tehnologiilor informaționale. Fiecare eveniment MegaDojo este și o oportunitate și pentru comunitatea specialiștilor și companiilor IT locale, o metodă prin care ei pot contribui la formarea viitorilor specialiști pentru acest domeniu. Mai ales că evenimentul nu necesită investiții majore, ci doar energie și timp din partea oamenilor dornici să împartă cunoștințe și dispoziție bună”, a povestit Roman Gluck, mentor CoderDojo Chișinău.

Pe parcursul anilor 2016-2019, un număr total de peste 400 de copii au frecventat cele șase cluburi CoderDojo din Chișinău.

0000090

„Mie îmi place informatica foarte mult și am înțeles că acest domeniu poate să-ți ofere un viitor bun. Îmi place să particip la astfel de activități care mă ajută să descopăr mai multe lucruri interesante despre tehnologii”, Maxim Ghețu, elev.

„De doi ani am descoperit că îmi plac roboții, îmi place să le dau viață și să le ofer diferite funcții. Aceasta este noua mea pasiune căreia îi dedic destul de mult timp. Visez foarte mult ca în viitor să devin un programator renumit”, Delia Juc, elevă.

0000106

Părinții și-au însoțit cu entuziasm copiii la MegaDojo, înțelegând cât de important este de a investi în dezvoltarea abilităților digitale și inginerești, prin expunerea la oportunitățile oferite de tehnologiile informaționale.

 

MegaDojo Chișinău 2019 este la cea de-a treia ediție și face parte din inițiativa CoderDojo. Evenimentul este organizat în cadrul EU Code Week, celebrat la nivel Mondial în perioada 5-20 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente