Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, Grădinița nr. 14 din orașul Cahul, Grădinița din satul Tuzara, Călărași, Grădinița nr. 5 din orașul Comrat și Școala Profesională din orașul Orhei vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”.

Ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant a avut loc ieri, 17 octombrie, în incinta reședinței Ambasadorului Japoniei, E.S. dl Masanobu Yoshii.

Prezentă la eveniment, secretara de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentina Chicu, a mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova prin intermediul Programului „Kusanone”. „Investind în educație, investim în viitor; copilul fericit de azi va face lumea mai frumoasă mâine. Starea de bine a fiecărui copil este prioritatea noastră, a tuturor”, a afirmat oficialul.

Astfel, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi va beneficia de un grant în valoare de 89 492 de dolari pentru instalarea sistemului de tratare a apelor și repararea blocurilor sanitare. Cel de-al doilea grant, în sumă de 86 965 de dolari, va merge către Grădinița nr. 14 din orașul Cahul și va contribui la izolarea termică a pereților exteriori, repararea sistemului de ventilare și achiziționarea echipamentului pentru bucătărie.

Grădinița din satul Tuzara, raionul Călărași a obținut un grant în valoare de 67 437 de dolari. Proiectul prevede repararea acoperișului, izolarea termică a pereților exteriori și schimbarea ferestrelor instituției. Al patrulea proiect este destinat Grădiniței nr. 5 din orașul Comrat. Valoarea investițiilor pentru izolarea termică a pereților exteriori și repararea zonei orb va fi de 89 926 de dolari. Școala Profesională din orașul Orhei, cu grantul în valoare de 90 909 de dolari, va reuși izolarea termică a pereților exteriori, schimbarea ușilor și ferestrelor. Programul „Kusanone” este un program de finanţare a proiectelor de granturi mici în valoare de circa 50-100 de mii de dolari, fiecare – asistenţă nerambursabilă oferită de către Guvernul Japoniei.

Programul „Kusanone” a fost lansat în țara noastră în anul 2008. Pe parcursul a 11 ani de colaborare, sistemul educațional din Republica Moldova a beneficiat de 21 proiecte de acest gen în valoare de 1 626 647 de dolari.

Sectorul Sănătăţii beneficiază și el de asistenţă în cadrul Programului „Kusanone”, până acum fiind implementate proiecte ce depășesc suma totală de 2,6 milioane de dolari, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

Menționăm că, beneficiari ai proiectelor „Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, prin intermediul acestui program, în anul 2013, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat Bibliobusul pentru Copii – prima bibliotecă mobilă din Republica Moldova, iar în 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.