Sinteza raportului comisiei Slusari: „Beneficiarii finali au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat”

48911869328_b3404436f1_o

Comisia de anchetă condusă de Slusari a prezentat astăzi raportul final, prin care concluziona că din 2011 și până în 2014 a existat o acțiune coordonată de a devaliza sistemul bancar al Republicii Moldova. Astfel, principalii vinovați sunt Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Vlad Filat. Ultimii doi au fost beneficiari financiari, iar Plahotniuc ar fi fost beneficiar politic, potrivit comisiei.

Principalele concluzii trase de către comisie:

# Planul de devalizare a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. Planul a fost realizat etapizat, începând cu 2011, iar pe parcurs „a crescut apetitul autorilor-escroci”.

# Preluarea BEM a fost planificată din 2011-2012, iar din 2012 a fost aplicat pe fundalul pasivității Guvernului Filat. În devalizarea BEM un rol important l-a avut comisia condusă de Oleg Reidman. (Comisia Parlamentară condusă de către Oleg Reidman a fost formată în 2014, după ce în presă au apărut informații despre faptul că la Banca de Economii ar fi mari probleme, iar mulți deponenți și-au retras peste noapte depozitele).

# Conducerea BNM a fost tot timpul implicată. În prezent sunt două persoane care erau în funcție în acea perioadă și încă mai sunt în funcție. Este vorba de Ion Sturzu și Aurel Cincilei, viceguvernatori a BNM.

# Acțiunile lui Iurie Leancă din 2013, ce au permis ca Ilan Șor să preia BEM, pot fi calificate drept abuz și neglijență în serviciu.

# Procuratura Generală a sabotat investigarea în perioada 2015-2019 a procesului de devalizare a sistemului bancar.

Deputații totodată recomandă desecretizarea tuturor documentelor referitoare la acest caz, demiterea viceguvernatorilor BNM Ion Sturzu și Aurel Cincilei și au cerut Procuraturii Anticorupție să-i investigheze pe Iurie Leancă, Dorin Drăguțan și Andrian Candu (ex-prim-ministru, ex-guvernator al BNM și ex-Ministru de Economie).

Totodată, o altă măsură se referă la adoptarea unor legi ce să prevină ca unor companii din jurisdicții offshore să li se permită preluarea unor obiective din Republica Moldova, dar și crearea a două comisii separate.

Prima s-ar ocupa de procesul de implicare a Moldovei în Laundromat (spălarea a 30 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul unor judecători din Moldova, Ucraina și a unor bănci din Letonia). A doua ar investiga cum au fost lichidate cele trei bănci falimentate – BEM, Banca Socială și Unibank.

Din componență au făcut parte cinci deputați din partea ACUM și PSRM, și anume: Alexandru Slusari, Vladimir Golovatiuc, Lilian Carp, Dumitru Alaiba și Adrian Lebedinschi. Partidul Șor nu au înaintat membri, iar PD-ului, care îl înaintau în componența comisiei pe Andrian Candu, nu i s-a permis să numească această persoană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente