Experiența unui student moldovean care a studiat trei săptămâni la Universitatea Norvegiană de Științe Naturale

11-3-1030×773

Eugen Suvac este student al Facultății Urbanism și Arhitectură, în anul III, la specialitatea „Ingineria și protecția apelor”. Tânărul a beneficiat de posibilitatea de a trăi visul Water Harmony în Norvegia, în cadrul proiectului omonim desfășurat și promovat de Universitatea de Științe Umane din Norvegia, unde a studiat și a trăit timp de trei săptămâni.

Primele două săptămâni ale călătoriei le-a petrecut în orașul Ås, unde se află Universitatea Norvegiană de Științe Naturale (NMBU), în cadrul căreia s-au ținut cursuri. Acolo a avut ocazia să lucreze în laboratoare moderne și să ia cunoștință de metodele inovatoare de tratare și epurare a apei, a vizitat o stație de tratare a apei situată în orașul Lillestrom, unde a întâlnit studenți din Ucraina, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Canada, SUA, Sri Lanka, Kenya și Sudanul de Sud.

8-4-1030x773

nsd

Deși prelegerile se țineau șase zile pe săptămână, nu a ratat ocazia de a călători în Norvegia și a vizitat Drobak și Oslo.

În a treia săptămână de aflare în Norvegia a trecut Cercul Arctic de pe insula Senja. Acolo, profesori din Norvegia, Rusia, China, Statele Unite și Canada i-au familiarizat pe studenți cu diverse metode de aprovizionare cu apă, dar și de epurare a apei în climate reci. Pentru a consolida rezultatul, au fost organizate excursii la trei stații de epurare a apei și s-a lucrat în grup. Studenții au fost divizați pe echipe formate din reprezentanți din diferite țări și s-au distribuit sarcinile. Echipa lui Eugen, formată din studenți din Ucraina, Tadjikistan, Norvegia, China și Elveția, a elaborat un proiect de alimentare cu apă și canalizare autonomă a unei case norvegiene tradiționale – cabin, transmite site-ul UTM.

9-3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente