Trupul reginei Elena a României, decedată în 1982 în Elveția, urmează să fie repatriat în țară și reînhumat

MCZoYXNoPTIxZTYzNDZmNjkzMjRkOTkxYTUyMDllNTdjNzkyNTc1.thumb

Românii vor trăi momente istorice în acest sfârşit de săptămână. Vineri, sicriul Reginei Elena va fi adus de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române din oraşul elveţian Lausanne, unde Regina Mamă a fostului conducător al României, Mihai I, s-a stins. La Aeroportul Internaţional Otopeni va avea loc un ceremonial militar şi religios la care va participa Majestatea Sa Margareta împreună cu membrii Familiei Regale. Vor fi prezenţi la ceremonie şi reprezentanţii instituţiilor Statului şi Bisericii Ortodoxe Române, scrie Antena 3.

Sicriul va fi depus apoi în sala regilor de la Palatul Elisabeta, locul pe care Regina Mamă şi Mihai au fost forţaţi să-l părăsească pe 30 decembrie 1947.

Regele Mihai a fost foarte apropiat de mama sa, spre deosebire de relaţia rece pe care a avut-o cu tatăl său, regele Carol al II-lea. Regina Elena s-a născut în Grecia în urmă cu 123 de ani, fiind fiica regelui Constantin I şi a reginei Sofia. Era strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei.

Ea a divorţat de Carol în 1928 şi a rămas alături de fiul ei până reîntoarcerea fostului rege. Elena a plecat din ţară şi s-a stabilit la Florenţa, unde fiul ei o putea vizita doar două luni pe an. Când regele Mihai a revenit pe tron, a adus-o înapoi pe mama sa să-i fie alături, până când au fost alungaţi din ţară de comunişti. Regina Elena a murit la Lausanne în 1982.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente