(foto) Viitorii ingineri de la UTM au învățat cum să utilizeze sisteme informaționale automatizate

mdain

Pe 10 octombrie 2019, studenții specialității „Construcții și inginerie civilă”, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, anul IV, alături de asistentul universitar, Vadim Țurcan, au participat la Atelierul practic privind utilizarea sistemelor informaționale automatizate SCADA, REGAUAI, WUAGIS, organizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă.

În cadrul atelierului, a fost organizată o deplasare la Sistemul centralizat de irigare din Roșcani, Anenii Noi, modernizat prin renovarea a două stații de pompare și montarea a nouă pompe în cadrul Programului Compact.

La stația de pompare treapta II (SP 22 din SCI Roșcani), studenții au făcut cunoștință cu personalul și au manifestat un interes deosebit față de principiul de lucru al echipamentelor stației de pompare și distribuție a apei.

Amplasată într-o hală industrială construită din prefabricate de beton armat, stația de pompare este dotată cu un pod rulant utilizat la efectuarea lucrărilor de mentenanță în cadrul stației, în special în cadrul reviziei periodice a motoarelor electrice care acționează pompele de apă. Pompele sunt amplasate câte două în trei grupuri de pompare, puterea nominală a unei pompe fiind de 110 /.

Stația poate fi dirijată atât în mod manual, cât și automat, datorită sistemului informatic de comandă-control SIA SCADA – un ansamblu de sisteme informatice moderne, destinate urmăririi și colectării de date a proceselor industriale pe baza datelor achiziționate online, care poate fi utilizat atât în cadrul stației de pompare, și în alte domenii, precum alimentarea cu apa potabilă și agent termic a locuințelor. De asemenea, SIA SCADA poate fi utilizat la automatizarea liniilor tehnologice de producție, transmite site-ul UTM.

De asemenea, studenții au beneficiat și de o prezentare a sistemului informațional WUAGIS, dar și a sistemului de management și evidență contabilă 1C. WUAGIS este un sistem informațional automatizat geospațial, care include informații despre terenurile irigate, suprafața acestora, consumul de apă, date generale despre proprietar și tipul de cultură. Sistemul de management și evidență contabilă 1C, în cadrul stației a fost adaptat la nevoile specifice ale acesteia.

2-8-1030x899 3-8-1030x773 S1-1030x838 S3-1030x687

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente