Deputații majorității, cu o sesizare la CC pentru a clarifica dacă potențialele anticipate vor avea sau nu loc prin sistemul mixt de vot

dwaaaaa

Deputații majorității Parlamentare se adresează la Curtea Constituțională pentru a concretiza pe ce sistem ar putea să aibă următoarele alegeri anticipate, dacă acestea ar avea loc. Demersul a fost făcut după ce, în această primăvară, fosta componență a Curții Constituționale, la solicitarea a trei deputați independenți aleși pe circumscripții uninominale, a stabilit că alegerile anticipate pot avea loc doar în baza sistemului electoral în care au fost organizate precedentele alegeri ordinare. Mai precis, dacă scrutinul din februarie 2019 a fost organizat pe sistem mixt de vot, iar între timp se schimbă sistemul electoral (cum și s-a întâmplat), potențialele anticipate pot avea loc doar în sistemul mixt.

Solicitarea a fost semnată de Sergiu Litvinenco (PAS), Alexandru Slusari (PPDA) și Vasile Bolea (PSRM).

„Din punctul meu de vedere, nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional – singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția –, iar precedenta componență a Curții Constituționale, aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar, a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci când a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”, a scris Litvinenco.

Din actuala componență a Curții Constituționale, condusă de către fostul socialist Vladimir Țurcan mai fac parte o persoană apropiată de PPDA (Domnica Manole) și una apropiată de PAS (Nicolae Roșca).

Pe 26 aprilie, fostul președinte al CC, Mihai Poalelungi, anunța că pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente