#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași pentru a scoate în evidență fenomenul de bullying din școlile românești, atât al elevilor de către alți elevi, dar și a cadrelor didactice de către unii elevi sau părinți.

Filmul o are în rolul principal pe actrița Medeea Marinescu și este inspirat din cazuri reale, unde profesori ajung victime ale agresiunilor din partea elevilor sau părinților. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori, transmite radiochisinau.md.

Scurtmetrajul a fost difuzat în premieră vineri, într-un eveniment la Teatrul Luceafărul din Iași, iar pe Facebook a adunat deja peste jumătate de milion de vizualizări.

„Este un film emoţionant, care reliefează problemele pe care le au uneori profesorii şi care au strânsă legătură cu fenomenul de violenţă şi de bullying la adresa cadrelor didactice. Evident că fenomenul în sine este unul mai complex, mai larg, şi vizează şi elevii, doar că, în ceea ce îi priveşte pe elevi, tot au fost făcute campanii, însă deloc în ceea ce priveşte cadrele didactice şi suntem prima instituţie care lansează un avertisment şi un mesaj legat de impactul acestui fenomen”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

# Mai mulți părinți și elevi nemulțumiți

Totuși, nu toată lumea a fost de acord cu unghiul de abordare a filmului. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

„Videoclipul nu acoperă cazuistica, face referire numai la elevi și părinți. Nu și la profesori. Sunt mai multe cazuri de violență ale profesorilor către elevi. Tot vorbim de dialog cu profesorii, dar profesorii se consideră victime”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Nici reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modul de prezentare al fenomenului bullying din școli: „Ne-am uitat și noi la videoclip. Este posibil să existe situații de acel tip în școli, însă modul în care este realizat poate fi unul manipulativ. Scopul lor pare să fie cel de a-și promova proiectul de lege prin care cer statut asemănător celui de autoritate publică și alte aberații”, a declarat pentru Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al elevilor.

Mai jos puteți vedea scurtmetrajul controversat:

Voi ce părere aveți despre acest filmuleț?