Cel puţin 19 morţi, 140 de răniţi şi 13 dispăruţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de taifunul Hagibis în Japonia, a informat postul naţional japonez de radioteleviziune NHK, citat de agenţiile internaţionale de presă. Taifunul Hagibis se anunță ca cel mai puternic din ultimele șase decenii.

Taifunul Hagibis, care a traversat centrul şi estul Japoniei în noaptea de sâmbătă spre duminică, însoţit de ploi torenţiale, considerate de o intensitate „fără precedent” de meteorologii niponi, a provocat inundaţii şi mai multe alunecări de teren.

Zeci de mii de militari şi angajaţi ai serviciilor de salvare au fost trimişi duminică pentru a ajuta locuitorii blocaţi de ape şi pentru a lupta împotriva inundaţiilor provocate de unul dintre cele mai puternice taifunuri care au lovit ţara în istoria recentă şi care a paralizat pentru scurt timp capitala Tokyo, potrivit tvr.ro.

Zone vaste au fost inundate în centrul şi estul Japoniei, iar aproape jumătate de milion de locuitori au rămas fără energie electrică după ce taifunul Hagibis a atins uscatul sâmbătă seara, lovind insula Honshu, cea mai mare insulă a Japoniei.

taifun tokyo1

japan-forward.com

Restricţiile de aterizare pe aeroporturile Narita şi Haneda din Tokyo au fost ridicate, însă peste 800 de zboruri au fost anulate pentru ziua de duminică, a anunţat NHK, la fel şi unele curse ale trenurilor de mare viteză Shinkansen în zonele cele mai afectate.

Autorităţile au ridicat avertismentele de ploi torenţiale pentru regiunea Kanto, în jurul oraşului Tokyo, unde magazinele s-au redeschis şi multe curse feroviare au fost reluate, dar au avertizat că mai există riscul ca unele râuri din estul Japoniei să se reverse şi să provoace alte pagube.

Premierul japonez Shinzo Abe a convocat o şedinţă de urgenţă şi l-a trimis pe ministrul responsabil cu gestionarea situaţiilor de urgenţă în zonele afectate. El a transmis condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa şi a declarat că guvernul depune toate eforturile pentru a salva vieţile şi proprietăţile oamenilor.

post-gazette.com

post-gazette.com

Aproximativ 27 000 de membri ai armatei, pompieri, poliţişti şi membri ai Gărzii de Coastă au fost trimişi pentru salvarea oamenilor blocaţi de ape în prefectura Nagano, din centrul Japoniei, şi în alte regiuni, a mai spus guvernul.

NHK a spus că evaluarea pagubelor este încă abia la început deoarece multe zone se află încă sub ape.

Peste două milioane de oameni au primit ordine de evacuare imediată. Potrivit informațiilor transmise de agențiile internaționale de presă, sunt anulate meciuri din Campionatul Mondial de Rugby, concerte și alte evenimente în aer liber.