PCCOCS are un nou șef interimar. A instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină și de la Primărie

12743

Noul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este Dorin Compan, fost procuror în Procuratura Anticorupție. El a gestionat dosare de rezonanță în care fost vizat un ministru, a instrumentat dosare cu licitații trucate etc., scrie ZdG.md.

În august – adjunct, iar peste o lună – șef interimar

„Desemnarea de către procurorul general interimar a dlui Dorin Compan pentru exercitarea interimatului funcției de procuror-șef al PCCOCS a fost o decizie managerială asumată, urmare a exercitării, inițial, de către ultimul, a funcției de adjunct al PCCOCS. Decizia a fost legată și de faptul că a fost necesară o schimbare a echipei de manageri, urmare a constatării, în urma verificărilor, a mai multor erori, inclusiv măsuri speciale de investigații nejustificate”, afirmă Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PG, solicitat de ZdG pentru a oferi o explicație a schimbării conducerii PCCOCS.

Dorin Compan a menționat pentru ZdG că deține interimatul funcției de șef al PCCOCS din septembrie, după ce, în prealabil, a fost numit adjunct al procurorului-șef. „Am fost la Anticorupție până pe 12 august 2019. De atunci, am fost adjunct interimar la PCCOCS și ulterior am fost numit șef interimar. Procurorul general hotărăște chestiunile respective”, a precizat noul șef interimar de la PCCOCS.

Decorațiile și sancțiunea disciplinară stinsă înainte de termen

Dorin Compan (37 de ani) era procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) din aprilie 2007. În aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, derulate în calitate de formator în cadrul programului de formare continuă a judecătorilor şi a procurorilor la Institutul Național al Justiției, pentru 2019. Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distincții: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Conform informațiilor de pe site-ul PG, numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false. „Colegiul disciplinar a constatat că Dorin Compan conduce în baza procurii eliberate de Vadim Borinecicov, automobilul Mercedes E250 D n/î H8274BA, folosind cu bună ştiinţă numere false de înmatriculare NS AA 500, care conform bazei de date „Registru” au fost eliberate pentru înregistrarea unei remorci. În cadrul şedinţei, procurorul Dorin Compan a explicat consiliului că nu știa despre faptul falsificării numerelor de înmatriculare a autoturismului pe care-l conducea. În hotărârea Colegiului disciplinar se constată însă că procurorul Compan a manifestat nesinceritate, deoarece atât în procura eliberată lui, cât şi în alte acte, e indicat numărul de înmatriculare H8274BA, fapt care confirmă că el, cu bună ştiinţă, conducea automobilul cu numărul de înmatriculare fals – NS AA 500. Astfel, lui Compan i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară „avertisment”, sancțiune validată în ianuarie 2012 de CSP.

La scurt timp, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane a PG, Eduard Bulat, actual procuror șef adjunct al PG, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate procurorului Compan. „Examinând procedura de stingere a sancţiunii disciplinare, CSP a constatat că, după aplicarea sancţiunii, procurorul Compan a avut un comportament ireproşabil şi a dat dovadă de responsabilitate la executarea obligaţiilor de serviciu, circumstanţe care permit stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate”, se menționează în hotărârea CSP din august 2012, când sancțiunea a fost stinsă.

Dosarele de rezonanță și donațiile generoase

Dorin Compan, activând la PA, a gestionat în ultimii ani mai multe dosare de rezonanță. El a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

ZdG a scris anterior că, în perioada în care a activat la PA, procurorul Compan a beneficiat de mai multe donații generoase. Potrivit informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru 2018, procurorul ar fi primit remitențe de la „părinte” aflat peste hotare în valoare totală de 39,7 mii de euro (800 mii de lei). În declarație, acuzatorul de stat a indicat chiar și numerele „certificatelor vamale” prin care banii ar fi ajuns în Moldova. Dorin Compan este originar din Slobozia-Dușca, Criuleni, iar oameni din sat ne-au spus că mama acestuia, Valentina, este plecată de mai mulți ani peste hotare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente