(foto) Igor Dodon a mers în Turkmenistan cu drapelul Republicii Moldova puțin modificat. Lipsește crucea de pe acvilă

gfhhffhhf

Pe 10 octombrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a aflat la summitul CSI unde a purtat discuții cu președinții țărilor membre ale Comunității Statelor Independente. Interesant este faptul că în cadrul întâlnirii cu președintele Uzbekistanului delegația noastră a arborat un drapel „neobișnuit”. Pe acvila stemei lipsește crucea din ciocul vulturului, în timp ce la alte întâlniri, la fel în cadrul CSI, a apărut drapelul cu stema originală.

Activistul civic Vitalie Sprînceană comentează această situație în felul următor: „Luptătorul pentru valori creștine Igor Dodon are un steag special al țării pe care îl ia când merge în vizită în țări musulmane – unul în care acvila de pe stemă nu are cruce. Ca său lezeze sentimente. Mie de obicei nu-mi pasă de asta, dar canalele de comunicare ale prezidentului încep fiecare zi cu amintirea sfântului a cărui zi este … și rugăciuni și molitve și bătăi de clopot…”

gfhhffhhf

Fotografiile de mai jos sunt realizate de la întâlnirea cu președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev.

Mai jos puteți vedea alte fotografii de la întâlnirile cu președinții Azerbaidjanului și Tadjikistanului, acolo unde drapelul a fost schimbat.

Ce spune legislația?

Conform Legii cu privire la Stema de Stat al Republicii Moldova „Stema de Stat reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatică roşie, în cea inferioară – albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stînga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sunt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur (acvila cruciată) şi ținând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stângă un sceptru de aur.

Prin urmare, în art 1, al 4 se spune că: „Imaginea reprodusă a Stemei de Stat, indiferent de dimensiunile ei, trebuie să corespundă întocmai proporţiilor imaginii grafice etalon.”

Iar art 3, al 3 prevede următoarea: „Utilizarea Stemei de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Stemei de Stat prin murdărire, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, sfărîmare, deteriorare, înlăturare neautorizată, călcare în picioare sau prin alte acţiuni care aduc ofensă acesteia atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente