O insulă de plastic plutește pe lacul din parcul Valea Morilor. Mesajul transmis de mișcarea Extinction Rebellion Moldova

k

Cum ar fi să fii urmărit/-ă de sticlele din plastic pe care le arunci în natură? Dacă nu mai vezi sticla de plastic pe care ai aruncat-o în natură, asta nu înseamnă că aceasta a dispărut. În realitate, o sticlă din plastic (PET) se descompune complet abia peste 450 de ani.

Mișcarea Extinction Rebellion Moldova a instalat astăzi o „Insulă de Plastic”. Insula a fost instalată pentru a aminti celor care se vor plimba acolo în următoarele zile că deșeurile din plastic pe care le producem nu dispar peste noapte și pot să reapară în fața ochilor noștri în cele mai neașteptate momente.

„Aveți grijă unde aruncați sticlele din plastic, pentru că, într-o bună zi, nu o să mai avem parcuri și lacuri fără de plastic”, spun tinerii activiști.

Mișcarea Extinction Rebellion Moldova la începutul acestei săptămâni au organizat un flashmob în cadrul căruia tinerii au vărsat 70 de litri de „sânge”. În acest mod tinerii au deschis așa-numita Revoltă pentru Mediu 2.0, în cadrul căreia mișcarea va organiza o serie de acțiuni și evenimente menite să atragă atenția asupra problemelor de mediu din țară.

Image may contain: outdoor and water

Una dintre cele mai grave probleme din secolul XXI este cea legată de mediu. Deși toți am auzit și cunoaștem despre acest lucru, nu mulți încearcă să rezolve sau să diminueze problema. Extinction Rebellion Moldova este o mișcare civică care luptă pentru prevenirea degradării continue a mediului, a declinului biodiversității și a extincției rasei umane de pe planetă.

De ce protest? De ce în Moldova? Extinction Rebellion (XR) Moldova explică: Aproape un milion de specii sunt în pericol de extincție în următoarele decenii și acest pericol este la fel de mare ca și cel al schimbărilor climatice. Cauzele acestei extincții sunt numeroase: tăierea pădurilor pentru a mări terenurile arabile, agricultura tradițională și folosirea abuzivă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, poluarea râurilor și altele. „În Republica Moldova scenariul este același ca și în restul lumii. Chiar dacă noi nu contribuim ca țară la fel de mult la emisiile gazelor cu efect de seră, schimbările climatice și degradarea mediului sunt la fel de serioase”, explică membrii mișcării.

Totodată, mișcarea cere declararea stării de criză de mediu în municipiul Chișinău, după ce a depistat că orașul suferă de o poluare a aerului care, în majoritatea cazurilor, este foarte înaltă, apele freatice din municipiu nu corespund cerințelor după indicii microbiologici și sanitaro-chimici, iar poluarea mediului cu deșeuri care pot fi reciclate a devenit alarmantă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente