(video) Procurorii anticorupție au cerut mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Plahotniuc

p-920×517

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc. Cererea procurorilor urmează să fie examinată astăzi, la ora 16.00, de către Judecătoria Chișinău, în ședința închisă.

„În data de 23 septembrie 2019, procuratura Anticorupție a dispus pornirea urmăririi penale pe numele lui Vladimir Plahotniuc în două cauze penale pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Prima cauză penală se referă la faptul că pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii transferului, dobândirii și utilizării unor bunuri despre care știa că ele constituie venituri ilicite. Prin intermediul acestor scheme au circulat mijloace bănești în sumă de 18 milioane de dolari SUA și 3 milioane de euro. Bănuitul cunoștea că banii au o proveniență ilicită și sunt din cadrul creditelor neperformante acordate din cadrul Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială. A doua cauză penală se referă la anii 2013-2014, când de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți:
– cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD;
– cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EUR;
– către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care, la rândul său, a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir – C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EUR şi 1 140 000 USD.

Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc”, a declarat procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la cinci la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13 000 la 16 000 de unităţi convenţionale, sau lichidarea persoanei juridice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente