(video) O scriitoare basarabeancă și un deținut politic în România ceaușistă povestesc, la Chișinău, despre AntiNostalgia comunistă

nopti-albe-in-leningrad-660×371

Astăzi, Radio Europa Liberă a încheiat primul sezon al proiectului de dezbateri „AntiNostalgia – privind spre viitor”, care s-a desfășurat timp de un an în satele și orașele din Republica Moldova. La conferința de bilanț au participat scriitoarea basarabeancă Liliana Corobca și disidentul politic al regimului ceaușist Radu Filipescu care au povestit despre experiențele lor în raport cu acea perioadă.

Radu Filipescu a fost disident și deținut politic în România ceaușistă. A participat în anii ’80 ai secolului trecut la mai multe acțiuni de protest după care a fost arestat, iar între anii ’83 și ’86 a făcut închisoare pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”. El, împreună cu un prieten, a răspândit 10 mii de manifeste în București pentru a chema oamenii la protest.

„Nostalgia este un sentiment uman interesant. Eu am trăit 33 de ani în comunism și încă 30 după comunism. În perioada aia de 33 de ani am amintiri mai frumoase. Cel mai memorabil moment din acea perioadă a fost pe 21 decembrie 1989, când eram urmărit de trei mașini cu vreo 10 securiști. Atunci veneam de la serviciu și am urcat în metrou, iar ei au mers după mine. La stația Piața Romană am coborât, dar și ei după mine. Discutam pentru că îi știam de câțiva ani deja și în Piața Romană era adunată lumea care demonstra și striga împotriva lui Ceaușescu. Unul dintre securiști mi-a zis «Uite, ți-ai văzut visul cu ochii?». Nu i-am răspuns”, a povestit unul dintre invitații speciali ai conferinței.

O altă invitată a fost Liliana Corobca, originară din satul Săseni, raionul Călărași. A publicat volume științifice despre cenzura comunistă, exilul literar, deportări etc. Recent, la editura Polirom a apărut volumul „Panorama comunismului în Moldova sovietică”.

„În timp ce «comunismele» (din România și Moldova) au fost diferite, nostalgia zdrobitor se aseamănă. Ținta comunismului în Republica Moldova a fost să demonstreze că noi nu suntem români, că noi nu vorbim limba română și s-a pus accentul pe deznaționalizare foarte puternică”, a relatat scriitoarea și cercetătaorea basarabeancă.

Atașatul de presă al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Timothy O’Connor, a declarat: „Este foarte important ca cetățenii Republicii Moldova să discute obiectiv despre trecutul țării. Este un proiect extraordinar, de aceea, Ambasada SUA în Republica Moldova anunță că va continua finanțarea acestui proiect și anul viitor.”

La final de eveniment, regizorul moldovean Dragoș Turea a prezentat trailerul filmului documentar „Grădina Sovietică”. 

„Este un lungmetraj despre planurile lui Nikita Hrușciov referitoare la RSS Moldovenească​, unde interacționa să facă experimente cu expunere la izotopi a unor culturi agricole într-un mod absolut iresponsabil. Radiația de acolo este prezentă și acum și se răsfrânge în continuare asupra organismelor umane. Premiera filmului va fi lansată pe 31 octombrie în rețeaua de cinematografe Patria.

„AntiNostalgia – privind spre viitor” este un proiect realizat în premieră în Moldova, în cadrul căruia s-au organizat zece dezbateri pe diverse teme vizând trecutul și prezentul Republicii Moldova. Aceste discuții au avut loc în școli, centre de cultură din zece localități ale țării (Chișinău, Cahul, Soroca, Orhei, Bălți, Ungheni, Basarabeasca, Comrat, Nisporeni și Taraclia), acolo unde au participat persoane de toate vârstele.

Scopul proiectului a fost ca, prin invitați din diverse țări, dar și prin cei locali, să le vorbească concetățenilor noștri despre trecutul sovietic, după care mulți încă sunt nostalgici. Un accent special, în acest sens, a fost pus pe dialogul cu tânăra generație.

Proiectul „AntiNostalgia – privind spre viitor” a fost realizat de Radio Europa Liberă și s-a desfășurat în perioada august 2018-octombrie 2019 cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

Întreaga conferință poate fi privită mai jos. Aici veți afla mai multe istorii cutremurătoare despre comunismul din România și Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente